Autosector probeert bar slecht jaar recht te trekken, en daar kan jij van profiteren: 6.500 euro korting op nieuwe wagen

Geen autosalon betekent ook dat merken hun nieuwe modellen niet kunnen tonen en verkopen. ©  Belga

Geen autosalon in Brussel begin 2021, maar niet getreurd: wie een nieuwe wagen wil kopen, krijgt toch saloncondities. En die gelden bij de meeste merken al vanaf vandaag. Want de autosector heeft een bar slecht jaar achter de rug en hoopt de tegenvallende resultaten nog een beetje recht te trekken met fikse kortingen. Tot 6.500 euro op een nieuwe wagen.

Thierry Goeman

“Na een lichte opleving in september noteerde de markt voor nieuwe auto’s eind oktober een verdere daling van 9,4 procent in vergelijking met dezelfde maand vorig jaar. Met 38.703 nieuw ingeschreven auto’s ligt het resultaat voor oktober 2020 zelfs lager dan het gemiddelde voor die maand over de afgelopen tien jaar (40.800 inschrijvingen, nvdr.)”, zegt Joost Kaeseman van Febiac.

En ook november was niet beter, met 15,8 procent minder nieuwe inschrijvingen in vergelijking met vorig jaar. Zelfs de verkoop van tweedehandswagens is voor het eerst in lange tijd achteruit gegaan met 5,9 procent, zo blijkt uit nieuwe cijfers van sectorfederatie Traxio.

Voor de eerste elf maanden van 2020 ligt de markt van nieuwe wagens volgens Thomas De Spiegelaere van de FOD Mobiliteit nu al 22,3 procent achter op de resultaten van 2019.

Daarom steekt de sector nu een tandje bij. Er mag dan wel geen autosalon zijn in januari, constructeurs halen er elk jaar een belangrijk deel van hun jaaromzet binnen, en alle merken geven dus toch fikse kortingen. Salonvoorwaarden, maar dan zonder salon. Om een zwart jaar voor de automobielsector toch nog wat kleur te proberen geven, klinkt bij het de meeste merken.

“De annulatie van het autosalon is voor iedereen een zware domper. We bieden de klanten, die rond de jaarwisseling toch nog altijd rekenen op een commerciële dynamiek in onze sector, knappe acties aan”, zegt Wim Doms van Hyundai, dat in de afgelopen dagen met paginagrote advertenties in de kranten klanten probeert te lokken. “We rekenen onder meer op onze nieuwe Tucson, het nieuwe model van onze bestseller die we op het salon zouden voorstellen. Maar ook op elektrische wagens geven we grote kortingen”, klinkt het.

Op de Kona Electric zelfs tot 6.500 euro. Maar ook op alle andere modellen kan de klant zaakjes doen.

En dat is opvallend, want op het vorige autosalon werden nog opvallend weinig kortingen gegeven op elektrische of hybride wagens. Nu dus wel.

Hetzelfde geluid bij BMW. “Geen autosalon, wel saloncondities”, zegt Jeroen Lissens. Autokrediet tegen gunstige voorwaarden. Maar vooral fikse kortingen. Tot 4.600 euro op de BMW X1 Plug-in hybride bijvoorbeeld. De MINI is al voor 22.499 euro van u, dat is net geen 5.000 euro korting.

“Bijzonder is dat mensen meer dan ooit thuis en digitaal al hun eerste keuze maken: de trafiek op onze online configurator van BMW en van MINI is gestegen naar ongeziene hoogten. Voor de uiteindelijke keuze is uiteraard nog specifiek advies nodig. Dat kan onder meer via een persoonlijke videocall voor wie liever niet naar de showroom komt.”

Renault biedt klanten die een auto op afbetaling kopen 0 procent rente aan. “Naast fikse kortingen en een gratis onderhoudscontract Easy Care gedurende vier jaar. Dacia geeft vooral gunstige overnamevoorwaarden op de Duster en de New Sandero”, zegt Karl Schuybroeck.

Volkswagen zou op het salon ID.4 in de spotlights zetten. Daarnaast ook de Golf-familie, de Caddy, de Tiguan facelift en de Arteon Shooting Brake. Dat dat kan nu niet. “Maar klanten krijgen wel de condities die ze op het salon zouden krijgen en kunnen bij de lokale dealers terecht om hun favoriete model te bekijken en te testen”, zegt Joke Boon.

En ook Skoda belooft ‘sprint deals’.

Volvo zou op het salon de nieuwe XC40, honderd procent elektrisch, voorstellen. Dat doen ze nu in de showrooms. “Klanten krijgen bij ons vanaf 14 december interessante salonkortingen”, zegt Aurore Lootens.

Zo kan je een XC40 krijgen voor 26.650 euro of een korting van 3.650 euro. Maar de meeste spectaculaire korting krijgt u op de XC90 namelijk 59.150 euro in plaats van 69.640, een korting van maar liefst 9.490 euro.

Bij alle merken horen we hetzelfde: maak een afspraak bij de lokale dealer voor de beste voorwaarden. Want naast de condities die de merken zelf aanbieden, doen sommige dealers er nog iets bovenop.

LEES OOK. De autoverkoop is gekelderd, en daar kan u van profiteren (+)

Zo geeft Jennes, dealer van Volkswagen, Audi, Skoda en Seat, ook nog restaurantvouchers aan wie een auto koopt “We steunen daarmee de horeca”, klinkt het .

Voor de duurdere wagens – de merken die op het salon in de hall van de Dream Cars staan – worden geen kortingen geafficheerd. Maar wie koopt, krijgt zeker een extra korting, klinkt het bij de bekende merken.

Al liet de coronacrisis zich hier duidelijk minder voelen. Want er werden dit jaar evenveel Bentleys verkocht als in 2019. En Porsche verkocht tot en met oktober zelfs iets meer dan vorig jaar: 2.477 nieuwe wagens tegenover 2.430 in 2019. Ferrari verkocht dan weer 117 wagens, een status quo.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer