Odisee Hogeschool

Leerkracht uit Lokeren bedenkt “werkwoordenwiel” om nooit meer dt-fouten te maken

Een leerkracht uit Lokeren heeft een “werkwoordenwiel” uitgevonden dat moet helpen met het vervoegen van werkwoorden. De bedoeling is om nooit meer dt-fouten te maken. Yannick Vercauteren bedacht het wiel als student voor zijn bachelorproef, maar nu wordt het ook echt op scholen gebruikt. 

“Tijdens het laatste jaar van mijn lerarenopleiding op de Odisee Hogeschool in Sint-Niklaas moest ik een bachelorproef schrijven. Ik was op dat moment toekomstig leerkracht Nederlands en ik vroeg me af waarom zoveel leerlingen en volwassenen hardnekkig dt-fouten blijven maken”, vertelt bedenker Yannick Vercauteren bij Radio 2 Oost-Vlaanderen. “Ik wilde er iets aan doen en samen met mijn promotor ging ik op zoek naar een praktisch hulpmiddel dat leerlingen zou kunnen helpen.” Zo gezegd zo gedaan, want niet veel later ontstond het “werkwoordenwiel”, een hulpmiddel dat intussen écht op scholen wordt gebruikt. 

In dit filmpje legt Yannick Vercauteren uit hoe het "werkwoordenwiel" precies werkt (lees eronder voort):

Videospeler inladen...

Wiel met verschillende kleuren

“We zochten iets dat alle schema’s vervangt”, gaat Vercauteren verder. “Het is een soort praktische kijkwijzer met vormen en kleuren geworden wat het allemaal een stuk gemakkelijker moet maken.”

Maar hoe werkt dat wiel nu juist? Wel, leerlingen starten in het midden van het werkwoordenwiel met de vraag of het werkwoord dat vervoegd moet worden een persoonsvorm is. Ze volgen daarna telkens de bijpassende kleur tot ze bij de juiste oplossing terechtkomen. “Leerlingen die het wiel gebruiken zijn actief bezig met de materie, dat zou ook de motivatie verhogen”, zegt Vercauteren.

(Lees verder onder de foto.)

Odisee Hogeschool

In productie

“Tijdens mijn bachelorproef heb ik het wiel uitgetest in een aantal scholen in Lokeren”, vertelt Vercauteren. “Daar werd het goed onthaald. De Odisee Hogeschool in Sint-Niklaas heeft het wiel vervolgens in productie gebracht. Zij geven het nu aan de eerstejaarsstudenten van het lager en secundair onderwijs. Ik werk nu zelf als leerkracht Nederlands in Dendermonde en ook daar hebben we een aantal wielen aangekocht om ermee aan de slag te gaan.”

“Ik had op voorhand nooit gedacht dat mijn bachelorproef een staartje zou krijgen”, lacht Vercauteren. “Ik wilde gewoon afstuderen en ben dan toevallig op dat idee gebotst. Ik had nooit gedacht dat het zoveel enthousiasme zou opwekken, maar ik ben er wel heel blij mee!”

Oorzaak dt-fouten

Maar hoe komt het nu eigenlijk dat zowel jongeren als volwassenen zoveel dt-fouten blijven maken ondanks de vele schema’s? “Ook dat heb ik onderzocht in mijn bachelorproef”, zegt Vercauteren nog. “Er zijn verschillende redenen voor, maar het heeft vooral te maken met de vormen die we het vaakst gebruiken. Bijvoorbeeld “het gebeurt” schrijven we minder vaak dan iets wat “gebeurd is”. In ons hoofd komen vooral de vormen voor die we het meest gebruiken en die gaan we dan ook schrijven in zinnen waar ze niet passen.” Maar dat zou nu dus verleden tijd moeten zijn dankzij het werkwoordenwiel.

(Beluister het interview met de uitvinder hieronder) 

Odisee Hogeschool

Meest gelezen