Pexels

TEJO-huis Gent overstelpt door jongeren met psychische problemen: "Frustrerend dat we niet kunnen helpen"  

Het TEJO-huis in Gent krijgt opvallend meer jonge mensen over de vloer op zoek naar psychische hulp. Door de actuele coronasituatie duurt het veel langer voor ze die krijgen. Het TEJO-huis is een plek waar eerstelijnshulp kan gevonden worden, maar nu krijgen ze opvallend meer aanvragen voor een gesprek binnen. Ook van kinderen en jongeren die doorverwezen zijn door gespecialiseerde diensten. 

We horen en lezen steeds meer berichten over de nood aan psychische hulp voor jongeren. De situatie is zelfs zo erg dat er lange wachtrijen bestaan voor gespecialiseerde diensten. Die sturen nu soms noodgedwongen de jongeren door naar iniatieven zoals het TEJO-huis in Gent. "Dat is een omgekeerde wereld. Normaal gezien komen die jonge mensen bij ons voor eerstelijnshulp en soms verwijzen wij hen door naar de diensten. Nu gebeurt het omgekeerde omdat zij geen plaats meer hebben", zegt Stef Thienpondt van TEJO.

We krijgen meer jongeren binnen die specifieke psychische hulp nodig hebben
Stef Thienpondt van TEJO-huis Gent

Gaten vullen van gespecialiseerde diensten

De jongeren die bij het TEJO-huis aankloppen, hebben vaak gewoon baat bij een goed gesprek of een beetje rust. Maar in sommige gevallen is de situatie ernstiger en complexer. In zo'n geval verwijzen de vrijwilligers van het huis hen door naar gespecialiseerde diensten. Dat is hoe het normaal gezien moet verlopen. Maar de laatste tijd gebeurt dat in de omgekeerde richting. "De eindejaarsperiode is altijd drukker, maar nu hebben we de indruk dat we gaten aan het vullen zijn voor tweede en derde hulplijnen."

Met de tweede en derde hulplijnen bedoelt Thienpondt gespecialiseerde diensten: psychologen, psychiaters, zorgvoorzieningen, instellingen en dergelijke. "Het is een verontrustende situatie. Wij werken alleen met vrijwilligers en onze organisatie is heel erg laagdrempelig. Maar het kan niet de bedoeling zijn dat wij dergelijke specifieke hulp moeten bieden." 

Jongeren die nú een gesprek nodig hebben, kunnen niet zo lang wachten
Stef Thienpondt van TEJO-huis Gent

Gevolgen

De vrijwilligers binnen de organisatie voelen de druk. En dat begint al bij de aanvragen die binnenlopen bij de onthaaldesk: "Die krijgen tientallen vragen binnen met de vraag om een gesprek. Dan kunnen zij enkel antwoorden dat dat niet gaat omdat we al volzitten tot na kerstdag. Voor ons is al dat ver. Jongeren die nú een gesprek nodig hebben kunnen zo lang niet wachten." En het heeft ook gevolgen voor de therapeuten binnen de organisatie. "De combinatie met thuis, het gezin en studies lukt niet goed meer."

De hekele situatie is al langer dan vandaag bezig, zegt Thienpondt: "Een paar weken geleden contacteerde ik de stad Gent om het alarmsignaal te geven dat wij het water aan de lippen voelen. De stad reageerde positief op mijn brief." Die werd ook opgestuurd naar andere initiatieven zoals TEJO, en daar kreeg hij ook positieve signalen van terug. Maar vooral ook bevestiging. "Zij beamen dat zij met dezelfde problemen kampen." 

Geen geld, wél een signaal

Thienpondt vraagt de stad een signaal te geven aan de Vlaamse en de Federale overheid. "Ik zoek geen geld, ik wil gewoon dat er iets aan de situatie gedaan wordt." Het TEJO-huis in Gent is niet het enige in België, er zijn vestigingen in alle provincies. De organisatie werkt enkel en alleen met vrijwilligers. Jongeren die sessies komen volgen kunnen dat volledig gratis doen.

Meest gelezen