Direct naar artikelinhoud
Beheersovereenkomst VRT

Controle op onpartijdigheid VRT: ‘We zijn hier absoluut niet bang voor’

Mediaminister Benjamin Dalle (CD&V) tijdens de ondertekening van de beheersovereenkomst.Beeld BELGA

De VRT moet voortaan haar eigen onpartijdigheid monitoren. Vooral N-VA vindt al langer dat de openbare omroep te eenzijdig bericht over thema’s zoals migratie en kernenergie. ‘We zijn hier absoluut niet bang voor’, zegt Frederik Delaplace, de nieuwe CEO van de VRT.

Aan de Reyerslaan is donderdag de nieuwe beheersovereenkomst voor de VRT gepresenteerd. Die bepaalt de contouren waarbinnen de openbare omroep de komende vijf jaar werkt. Het document legt onder andere vast dat de VRT voluit de kaart van de digitalisering moet trekken, met het videoplatform VRT.NU en nieuwswebsite VRT NWS als absolute speerpunten. 

Naast ambities zijn er ook beperkingen. Zo mag de VRT zich niet meer aan dure sportrechten wagen en moet de omroep transparanter communiceren over de contracten met haar schermgezichten. De meest opvallende afspraak is dat de omroep “medewerking zal verlenen aan de monitoring van haar onpartijdigheid”. Er zal bijgehouden worden wie, waar en wanneer aan bod komt in de nieuwsprogramma’s.

N-VA, de grootste coalitiepartner binnen de Vlaamse regering, drukt hier al langer op. De partij vindt dat de VRT niet alle onderwerpen correct behandelt, met voldoende tegenspraak en nuance. Vooral dan in de debatprogramma’s. Een jaar geleden zorgde Vlaams Parlementslid Marius Meremans, de mediaspecialist van N-VA, nog voor een schokgolfje door in een gesprek met deze krant het ‘te links’ bevonden De afspraak openlijk op de korrel te nemen. “Met Het journaal of Terzake kunnen we leven. Maar De afspraak, dat is een probleem”, zei hij toen.

Wantrouwen

In de loop van volgend jaar wordt bepaald hoe die monitoring er precies zal uitzien. Zoals deze krant eerder berichtte is één van de mogelijkheden om dat over te laten aan de Universiteit Antwerpen. Daar worden binnen het project Elektronisch Nieuwsarchief al sinds 2003 alle nieuwsuitzendingen om 19 uur van zowel VTM als Eén gecodeerd en geanalyseerd. Die werkwijze kan mogelijk ook naar andere programma’s van de VRT uitgebreid worden.

Vlaams minister van Media Benjamin Dalle (CD&V) benadrukt dat het belangrijk is dat de Vlaamse kijkers “zich herkennen” in de manier waarop de VRT nieuwsthema’s behandelt.

Volgens Groen-parlementslid Elisabeth Meuleman straalt de maatregel vooral wantrouwen uit. “Dat er meer controle komt op de uitgaven bij de VRT is evident, na de vernietigde audits. Maar die slinger moet niet doorslaan. Zeker niet als het gaat over inhoudelijke inmenging.” Volgens Meuleman wordt het bijzonder moeilijk om te oordelen of de openbare omroep onpartijdig werkt. “Wat doe je dan bijvoorbeeld met klimaatontkenners en antivaxxers?”

Katia Segers, sp.a-parlementslid en professor mediastudies aan de VUB, benadrukt dat de VRT vandaag al in onderzoeken erkend wordt als betrouwbaar. “Wat is dan het probleem, vraag ik mij af? De expliciete focus op ‘neutraliteit’ die er de facto is, werkt alleen maar verlammend, zelfs intimiderend op de werking van de redactie en dreigt op termijn nefast te zijn”, luidt het. 

Binnen de VRT zijn de meningen verdeeld. Frederik Delaplace, sinds een paar maanden CEO van de VRT, ziet het probleem niet. Volgens hem is het goed dat een openbare omroep wordt aangesproken op neutrale berichtgeving. “We zijn hier absoluut niet bang voor. We zijn nogal zeker dat we minstens even onpartijdig zijn als de commerciële mediabedrijven.”