Inflatie in België op hoogste peil sinds oktober 2012

De inflatie in België is in juli gestegen naar 2,28 procent. Het is de vijfde maand op rij dat de inflatie boven de 2 procent uitkomt, zo blijkt uit cijfers van de FOD Economie. Het gaat om het hoogste peil sinds oktober 2012.
Design Pics / Paul Quayle

In juni lag de inflatie op 2,16 procent, en nu stijgt ze dus naar 2,28 procent. Dat is het het hoogste peil sinds oktober 2012, toen een inflatie van 2,78 procent werd opgetekend.

In juli werden vooral vliegtuigtickets, aardgas, telecommunicatiediensten, lichaamsverzorgingsproducten, hotelkamers en vakantiedorpen duurder. Vliegtuigtickets werden vanwege de vakantieperiode 21,7 procent duurder ten opzichte van vorige maand.

Fruit, buitenlandse pakketreizen, kleding, motorbrandstoffen, vis en zeevruchten werden goedkoper. Vooral fruit werd goedkoper: -6,4 procent ten opzichte van vorige maand, voornamelijk als gevolg van prijsdalingen voor meloenen, aardbeien en kersen.

"Nieuwe overschrijding spilindex voor november 2017"

De spilindex voor het openbaar ambt en de uitkeringen is niet overschreden. Dat gebeurde voor het laatst in mei. Het Planbureau gaat in de jongste prognoses uit van een nieuwe overschrijding in november 2017.

De inflatie op basis van de gezondheidsindex bedroeg in juli 2,53 procent. De inflatie zonder energieproducten stijgt tot 2,26 procent. De kerninflatie, die geen rekening houdt met de prijsevolutie van energieproducten en de onbewerkte voedingsmiddelen, bedraagt 2,18 procent in juli.

Meest gelezen