Magische taferelen in Maasmechelen: tientallen boten prachtig verlicht © MMD

Magische taferelen in Maasmechelen: tientallen boten prachtig verlicht

MAASMECHELEN -

Aan de kade van de Zuid-Willemsvaart in Eisden liggen twaalf boten aangemeerd. Die zijn in deze periode allemaal in de avonduren feeëriek verlicht in het thema Kerstmis. "Eén familie is er mee begonnen," zegt Martina Van Oosten. "Daarna volgden de anderen vanzelf."

Mark Dreesen

"We hebben het helemaal niet afgesproken," zegt Junior Van der Helden (16). "We wonen op een woonboot en hebben de brievenbus op het vaste land staan. In het teken van Kerstmis heeft iedereen spontaan zijn boot vol lampjes gehangen. Daar heb ik een leuk filmpje van gemaakt." "Vele jaren hebben we een vrachtschip gehad," zegt Martina Van Oosten van de boot Jean-Mar. "Nu wonen we op een woonboot. Iemand aan de kade had vorig jaar lampjes aan zijn woonboot opgehangen. Dat was in de avonduren zo mooi om naar te kijken dat we onze buurman zijn idee hebben overgenomen. Daarna volgde een derde en kijk, nu hangen de lampjes aan alle woonboten. Het brengt sfeer, gezelligheid en samenhorigheid."

"Dat schippers hun boot verlichten en verfraaien is een oud gebruik," zegt Denise Verseyden van de boot Romeo-B. "Misschien was de folklore een beetje verloren gegaan. Vorig jaar hingen de eerste kerstlampjes aan de boten in Eisden. Dat heeft zo een succes gehad, dat dit jaar ieder gezin zijn woonboot mooi verlicht heeft. Bij de buren op boot Louise staat zelfs de kerstman op het dek. Wij vinden het leuk, maar de mensen in de buurt vinden het ook leuk. 's Avonds zien we vaak wandelaars vanaf de brug over het water naar onze boten aan de kade kijken. Ik ben blij dat we een beetje sfeer kunnen brengen in deze aparte tijd. We hebben nu al afgesproken met de twaalf gezinnen met Pasen onze boten te bevlaggen."

(MMD​)

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer