Direct naar artikelinhoud
Klimaatakkoord

EU schroeft ambities op: uitstoot moet met 55 procent naar beneden in 2030

Duits bondskanselier Angela Merkel (links) in gesprek met EU-president Charles Michel (midden).Beeld AFP

Na een nacht onderhandelen bereikten EU-leiders een klimaatakkoord: tenminste 55 procent reductie in 2030. Polen lag lange tijd dwars.

De leiders van de Europese Unie bereikten vrijdagochtend een akkoord over de Europese klimaatdoelen voor 2030. In dat jaar moet de uitstoot van broeikasgassen teruggebracht zijn met 55 procent, vergeleken met 1990. Die reductie is noodzakelijk om Europa in 2050 klimaatneutraal te maken. Met de nieuwe reductie schroeft de EU haar ambities op: eerder was een reductie van 40 procent afgesproken.

Vrijdagochtend vroeg maakte EU-president Charles Michel het akkoord bekend. “Europa is de leider in de strijd tegen klimaatverandering. We hebben besloten uitstoot van broeikasgassen in 2030 met tenminste 55 procent te verminderen”, aldus Michel op Twitter.

De onderhandelingen duurden onverwacht lang omdat vooral Polen een ruimhartige financiële compensatie eiste voor zijn energietransitie. Net als andere Oost-Europese landen is het land nog altijd sterk afhankelijk van steenkool.

Met het akkoord voorkomt de EU een pijnlijke impasse aan de vooravond van een klimaatconferentie van de VN.

Twitter bericht wordt geladen...