Direct naar artikelinhoud
AchtergrondTesten

Amper 154 van de 110.000 reizigers die uit rode zone kwamen getest

Amper 154 van de 110.000 reizigers die uit rode zone kwamen getest
Beeld EPA

‘Reizen naar het buitenland wordt ten strengste afgeraden.’ Dat is wat premier Alexander De Croo (Open Vld) vlak voor de herfstvakantie de Belgen op het hart drukte. Velen hebben dat advies niet gevolgd. In november kwamen in België heel wat reizigers uit rode zones aan. Zo goed als niemand werd getest.

Het wijzigen van de teststrategie in oktober heeft grote gevolgen gehad. Dat blijkt uit cijfers in een confidentieel overheidsrapport dat Het Laatste Nieuws kon inkijken. Het aantal reizigers uit andere ‘coronahotspots’ dat België in november is binnengekomen zonder dat ze getest werden, is groot. 

Bijna 110.000 mensen kwamen tussen 1 november en 30 november vanuit een rode zone naar ons land. Dat is liefst tachtig procent van alle reizigers die in november in ons land aankwamen. Het gaat om buitenlandse reizigers, maar ook om landgenoten die terugkeerden van een (zaken)reis. 

Bijna zeventig procent van die ‘rode trafiek’ vond plaats tijdens de verlengde herfstvakantie, wat aantoont dat het zwaartepunt mogelijk vooral bij plezierreisjes gelegen heeft. In het rapport staat dat Brussel (31.300 reizigers uit rode zone), Antwerpen (16.800 reizigers) en Vlaams-Brabant (11.900 reizigers) de kroon spanden. Luxemburg (1.400 reizigers) en Namen (2.700 reizigers) kregen de minste mensen uit rode zones over de vloer.

Amper 0,14 procent  getest

Van die 110.000 reizigers zijn er in november amper 154 getest, ofwel 0,14 procent van alle reizigers uit zones waar corona hevig woedt. Dat het percentage zo laag ligt, is logisch want de regering besliste midden oktober om reizigers uit rode zone voor een tijdje niet meer te testen. Uit het vertrouwelijke rapport blijkt nu echter voor het eerst hoeveel Belgen en buitenlanders we daardoor zonder test het land hebben laten binnenkomen: 109.846.

Het is volstrekt onbekend hoeveel onder hen het virus met zich meedroegen. Pas sinds 23 november konden reizigers uit rode zones weer getest worden. Daar hebben uiteindelijk 154 mensen gebruik van gemaakt. Onder hen waren er 12 positief. Dat is een positiviteitsratio van 7,8 procent. Als die ratio ook bij de andere reizigers zo hoog zou liggen, dan zijn er mogelijk 8.500 besmette personen zonder test het land binnengekomen. 

Het enige dat onze overheid kan hopen, is dat die mensen na hun terugkeer uit de rode zone een sms hebben ontvangen dat ze verplicht in quarantaine moeten gaan. En dat ze die quarantaine effectief hebben gerespecteerd.