Stijgingen in bijna alle Vlaamse provincies, ook sterke daling in woon-zorgcentra blijft uit: “Coronacijfers hebben plateau bereikt, dat te hoog en onveilig is”

Bron: BELGA

“De besmettingscijfers en de ziekenhuisopnames in ons land hebben een plateau bereikt, dat helaas te hoog en onveilig is.” Dat heeft viroloog Steven Van Gucht vrijdag op de persconferentie van het Nationaal Crisiscentrum en Sciensano gezegd. Volgens hem zal de curve binnenkort een kant kiezen. “Naar boven of naar beneden. De kaarten liggen in onze handen.”

Van Gucht benadrukt dat we er de afgelopen weken in geslaagd zijn om de cijfers te doen zakken van een van de hoogste niveaus in Europa naar een van de laagste. Helaas hebben de besmettingen en de ziekenhuisopnames een plateau bereikt, en lijken ze niet meer verder te dalen. “Jammer genoeg is dit een te hoog en een onveilig niveau”, aldus Van Gucht. “Met bijna 200 opnames per dag blijft de belasting op de ziekenhuizen te groot.”

“Curve zal binnenkort kant kiezen”

Volgens Van Gucht zal de curve binnenkort een kant kiezen, naar boven of naar beneden, en liggen de kaarten in onze handen. “Door het koude en natte weer spenderen we meer tijd binnen en dat speelt duidelijk in de kaart van het virus. Hou je strikt aan regels en spreek binnen enkel af met je knuffelcontact.”

De komende wintermaanden zullen voor ons de moeilijkste zijn en voor het virus de makkelijkste, zei Van Gucht nog. De viroloog benadrukte ook het belang van een goeie ventilatie op plaatsen waar mensen toch samenkomen, zoals op de werkvloer.

Aantal besmettingen stijgt in bijna alle Vlaamse provincies

Tussen 1 en 7 december waren er gemiddeld 2.165 besmettingen per dag. Dat is een bescheiden daling van 2 procent in vergelijking met de week voordien, toen er dagelijks gemiddeld 2.214 personen besmet raakten.

In vier Vlaamse provincies gaan de besmettingscijfers zelfs opnieuw de hoogte in. In West-Vlaanderen gaat het om de hoogste stijging, met 18 procent meer besmettingen. Maar ook in Vlaams-Brabant (+ 5 procent), Oost-Vlaanderen (+ 4 procent) en Antwerpen (+1 procent) lijkt het opnieuw de verkeerde richting uit te gaan. Enkel in Limburg is er nog een daling (- 6 procent) van het aantal besmettingen. Ook in de Waalse provincies en in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest neemt het aantal besmettingen nog af.

Vooral het stijgende aantal besmettingen in West-Vlaanderen springt in het hoog. Een specifieke verklaring heeft viroloog Steven Van Gucht daar niet voor. “We weten wel dat er enkele clusters zijn in woon-zorgcentra en enkele uitbraken in scholen. West-Vlaanderen is ook de kampioen van het testen. Maar we merken dat de besmettingsgraad ook erg hoog is, terwijl ze qua mobiliteit gemiddelde cijfers voorleggen.”

Ook sterke daling in woon-zorgcentra blijft uit

Gemiddeld waren er afgelopen week in Vlaamse woon-zorgcentra 17,1 besmettingen per 1.000 bewoners. Vorige week lag dat aantal nog op 16,6. Ook in Wallonië is er een lichte stijging van 18,7 naar 20,3 besmettingen per 1.000 bewoners. In Brussel gaat de situatie er wel op vooruit: daar waren er de voorbije week 9 besmettingen per 1.000 bewoners, tegenover 18 de week voordien.

De voorbije week werd er in 33 procent van de Vlaamse woon-zorgcentra minstens 1 Covid-geval gerapporteerd, vorige week was dat nog in 36 procent. 31 procent van de Waalse rusthuizen kampte met minstens één besmetting, tegenover 42 procent de week ervoor. Ook in Brussel waren er meer Covid-vrije woonzorgcentra: 26 procent van de rusthuizen rapporteerde minstens één besmetting, de week voordien was dat nog 37 procent.

Het aantal grote uitbraken, met tien of meer besmettingen, daalt gelukkig ook in alle regio’s. In Vlaanderen was er in 13 procent een grote uitbraak (tegenover 14 procent de week ervoor), in Wallonië daalde dat cijfer van 15 naar 10 procent. Brussel ten slotte kampte in 6 procent van de rusthuizen met een grote uitbraak, tegenover 8 procent de week ervoor.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen