Pasgeboren bonobobaby verrast verzorgers in Planckendael

Muizen -

De verzorgers van Zoo Planckendael zijn apetrots om hun jongste aanwinst te tonen: bonobobaby Vyombo. Mama Kianga zoogt en vlooit het ukje prima. Met deze kleine knaap erbij telt de bonobogroep in het Mechels dierenpark negentien dieren, de tweede grootste groep in Europa.

BL

De dierentuinen mogen dan wel in lockdown zijn, het leven gaat er gewoon zijn gangetje. De verzorgers zijn steevast op post om de dieren op hun wenken te bedienen. Zo ook op 1 november en toen kregen ze er een aangenaam verrassingspakketje bij.

“Bij de ochtendroutine focuste ik me zo op Kianga zelf dat ik het kleine, zwarte wezentje tegen haar buik eerst niet opmerkte”, lacht verzorger Joris. Kianga houdt haar kleintje zo dicht tegen zich aan dat hij het initieel niet zag. “Ze heeft me mooi verrast. Pasgeboren bonobo’s wegen minder dan 2 kilo. De eerste weken is het kleintje moeilijk te zien, zo zwart tegen zwart. Bovendien houden zowel moeder als jong elkaar stevig vast.”

De uberschattige bonobobaby Vyombo. ©  Jonas Verhulst/ZOO Planckendael

Kianga vlooit en zoogt haar baby erg liefdevol. Intussen is het ukje enkele weken oud en hebben de verzorgers het geslacht kunnen vaststellen. De kleine jongen kreeg de naam Vyombo. In 2020 krijgen alle borelingen in Planckendael een naam met een V en traditiegetrouw zoeken de verzorgers naar een naam in de taal van het land waar de dieren in het wild voorkomen. Bij de bonobo’s is dat in Lingala of Swahili.

Mooie klank

“Dat is niet altijd eenvoudig. Vaak kiezen we voor een mooie betekenis, maar dit keer is het de mooie klank die de doorslag gaf. Vyombo klinkt erg mooi en bestaat ook, maar de betekenis ‘gereedschap’ of ‘vaat’ is hier niet van belang”, vertelt verzorger Joris lachend.

De bonobogroep in Planckendael telt nu twaalf vrouwtjes en zeven mannetjes, maar de verzorgers zijn met de groep nog in blijde verwachting van een extra jong. Nayembi is namelijk ook zwanger en zou rond de jaarwisseling mama worden. Wie de vaders van de baby’s zijn, is niet bekend. Om dat te weten te komen, moet er eerst een DNA-test uitgevoerd worden.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Blikvangers Mechelen