Direct naar artikelinhoud
AchtergrondVRT

Op naar een ‘terughoudend’ Sporza?

Op naar een ‘terughoudend’ Sporza?
Beeld BELGA

De Vlaamse regering wil dat de VRT zich ‘terughoudend’ opstelt wanneer het over het uitzenden van voetbal, wielrennen en veldrijden gaat. Maar wat betekent dat ene woordje concreet? Krijgen we binnenkort reclame te zien tijdens de beklimming van de Koppenberg? En moet Michel Wuyts nu met vervroegd pensioen?

“Vroeger hadden we de rechten op alles”, liet Sporza-icoon Frank Raes een paar jaar geleden optekenen in Humo. “Nu zijn de rechten meer verspreid.” De schuld van de verhevigde concurrentie volgens Raes. En van de politiek, die – alweer dixit Raes – “niet echt VRT-minded is”. 

Die politiek deed daar deze week nog een schep(je) bovenop. In de beheersovereenkomst, het document dat bepaalt wat de openbare omroep de komende vijf jaar moet en mag doen, staat dat de VRT zich terughoudend moet opstellen bij het verwerven van uitzendrechten voor voetbalmatchen, wielerwedstrijden en veldritten waarin ook de private televisieomroepen zijn geïnteresseerd. Maar wat betekent dat concreet? Moet Sporza voortaan alle lekkere brokken op sportgebied aan de concurrentie laten? Worden Michel en José tijdens de Tour vervangen door hun VTM-collega’s Stijn Vlaeminck en Johan Museeuw? En staat het supportersdorp tijdens het WK-voetbal voortaan in de tuin bij VIER, VIJF en ZES?

Zo’n vaart zal het, als het van mediaminister Benjamin Dalle (CD&V) afhangt, niet lopen. “We leggen de VRT voor alle duidelijkheid geen verbod op om te bieden op de rechten van die sportwedstrijden. Als er zich kansen voordoen moeten ze die vooral grijpen. Alleen willen we vermijden dat het tot een opbod komt tussen de verschillende zenders.” 

Serieuze brok

Ook op de sportredactie zorgt dat ene zinnetje uit de beheersovereenkomst niet meteen voor paniek. “Eigenlijk stellen wij ons al jaren terughoudend op”, zegt Sporza-hoofdredacteur Pieter De Windt. Om dat te bewijzen somt hij de sportevenementen op die de voorbije jaren van het Sporza-menu werden geschrapt. “Milaan-Sanremo en de Giro doen we niet meer. De grandslamtoernooien in het tennis zijn geschrapt wegens te duur. Live Formule 1 hebben we ook niet meer in het aanbod. Net als de samenvattingen van het Belgische voetbal, de Champions League en en de kwalificatiewedstrijden van de Rode Duivels.”

Al blijft er met bijvoorbeeld de Tour de France, het EK en WK voetbal, de Olympische Spelen, een hele reeks wielerklassiekers en de Europa League-voetbal nog altijd wel een serieuze brok sport over. “Een noodzaak”, noemt De Windt dat. In diezelfde beheersovereenkomst staat immers ook dat de VRT enthousiast aandacht moet besteden aan damescompetities en sport voor mensen met een beperking. Maar dat lukt volgens De Windt niet zonder die grote evenementen. Als voorbeeld haalt hij de finale van beker van België in het vrouwenbasket aan. “De live-uitzending daarvan was goed voor amper 10.000 kijkers. Maar toen we een samenvatting van diezelfde finale uitzonden tijdens de omkadering rond Luik-Bastenaken-Luik lokte die plots 300.000 kijkers. Wil je die kleinere sporten in de kijker zetten, dan heb je trekkers nodig.” 

De Red Flames aan het feest. In de beheersovereenkomst staat dat de VRT aandacht moet besteden aan vrouwencompetities. Maar dat lukt volgens de zender niet zonder grote evenementen als trekker.Beeld Photo News

Nog verder knippen in het populaire sportaanbod hoeft dus niet noodzakelijk in het voordeel van de kleine sporten te werken. Bovendien is dat knippen in veel gevallen niet mogelijk. Althans niet op korte termijn. De rechten voor de Tour de France bijvoorbeeld zitten nog tot 2025 bij de VRT. Het contract voor de Ronde van Vlaanderen loopt nog tot 2024. Ook de Olympische Spelen van 2021 en 2024 liggen al vast. Net als het EK voetbal in 2021 en het WK in 2022. Veel lijkt er dus voorlopig niet te veranderen voor de sportliefhebber. 

Te meer omdat het nog maar de vraag is in hoeverre de concurrentie geïnteresseerd is in wat de VRT in zijn sportaanbod heeft. Grote evenementen als de Tour of de Olympische Spelen leggen te veel beslag op een zender, klinkt het dan. En komen bovendien meestal op commercieel minder interessante tijdstippen op de buis. Een wedstrijd als de Ronde van Vlaanderen moet je als zender dan weer in pakket kopen met een hele reeks minder interessant semi-klassiekers als de Brabantse Pijl of de Scheldeprijs. Bovendien is wielrennen duur om in beeld te brengen en heb je er heel wat expertise voor nodig. 

Lineair kijken

Al kunnen ze bij de VRT maar beter niet te nadrukkelijk op hun twee oren slapen. Zowel bij SBS, het moederbedrijf boven televisiezenders VIER, VIJF en ZES, als DPG Media, het bedrijf boven de VTM-zenders, staat sport hoog op het verlanglijstje. “Sport is het middel bij uitstek om je zender te verbreden”, zegt Kristof Demasure, woordvoerder van SBS. “Bovendien zijn het programma’s die bijna uitsluitend live bekeken worden. Ook dat is belangrijk in tijden waarin lineair kijken onder druk staat.”

“Livesport doet het heel goed”, vertelt ook Michiel Ameloot, chef sport bij DPG Media. “De match België-Engeland was dit najaar na The Masked Singer en The Voice Senior, het best bekeken programma op VTM.” Op concrete dossiers gaan beide bedrijven liever niet in. Al is wel duidelijk dat de focus in eerste instantie ligt op sportwedstrijden die in primetime op tv komen. De Europa League, waarvoor de rechten binnenkort op de markt komen, zouden dan een logisch doelwit zijn. Maar er wordt ook ruimer gekeken. “Alles hangt af van de omstandigheden”, zegt Ameloot. “Als Remco Evenepoel er aan de start komt, kan bijvoorbeeld ook de Ronde van Italië interessant zijn voor ons.”