Direct naar artikelinhoud
Verenigde Staten

Stafchef Trump zette hoofd medicijnenwaakhond onder druk ‘om coronavaccin aan eind van de dag goed te keuren’

Trumps stafchef Mark Meadows.Beeld AFP

De stafchef van Amerikaans president Donald Trump heeft vrijdag gedreigd het hoofd van de medicijnenwaakhond FDA te ontslaan als die niet aan het eind van de dag goedkeuring geeft aan het coronavaccin van farmaceuten Pfizer en BioNTech. Het dreigement zou ervoor gezorgd hebben dat de FDA nog meer vaart achter de procedure zet, meldt The Washington Post.

en

Trumps stafchef Mark Meadows zou volgens ingewijden tegen FDA-chef Stephen Hahn hebben gezegd dat hij zijn ontslagbrief moet indienen als er vrijdag nog geen goedkeuring is gegeven aan het als eerste ontwikkelde coronavaccin. Trump noemde de FDA vrijdag op Twitter “een grote, oude, langzame schildpad”. “Keur de verdomde vaccins NU goed”, voegde Trump eraan toe. “Stop met spelletjes spelen en ga levens redden!!!”

Twitter bericht wordt geladen...

Politieke bemoeienis met de waakhond geldt als ongepast. Taak van de FDA is om op basis van wetenschappelijke informatie te oordelen of een middel effectief en veilig is alvorens het goed te keuren voor de markt. Trump beschuldigde de FDA er voor de verkiezingen van dat die om politieke redenen de ontwikkeling van een vaccin zou tegenhouden, en stelde dat FDA-ambtenaren tegen hem samenzweren.

Trump heeft de afgelopen maanden dikwijls verkondigd dat er snel en voor de verkiezingen een coronavaccin zou zijn. Dat wekte bezorgdheid bij de medische gemeenschap, die vreesde dat Trump druk zou uitoefenen op de FDA om versneld een vaccin goed te keuren dat eventueel niet veilig en effectief is.

De timing van de bekendmaking vlak na de verkiezingen dat het coronavaccin van Pfizer en BioNTech volgens voorlopige onderzoeksresultaten voor 90 procent effectief is bij het voorkomen van een besmetting, was volgens Trump politiek gemotiveerd.

FDA-chef Stephen Hahn.Beeld AP