©  Walter Saenen

Park Vordenstein bij tien beste parken ter wereld

Schoten -

Het miezerde vrijdag, maar dat kon de opperbeste stemming van iedereen die wat met Vordenstein te maken heeft niet drukken. Het park werd deze week bij de tien beste van de hele wereld gestemd door het publiek. “Deze onderscheiding komt zeker ook onze honderd vrijwilligers toe, die dit park mee in topvorm houden”, aldus Wim De Maeyer van Agentschap Natuur en Bos.

Jan Auman

LEES OOK: Wandelgoesting voor jong en oud: Antwerps gezin deelt inspiratie (en kiest Vordenstein als favoriete wandeling)

“Dat internationale experts van Green Flag de duurzame wijze waarop we dit voormalig kasteelpark onderhouden naar waarde schatten, is mooi. Dat nu ook het volk het voor ons opneemt, doet extra deugd”, aldus parkbaas Wim De Maeyer. “Er stemden 50.000 mensen en we staan toch maar mooi tussen internationale groene parels als het Derrynane Historic Park in Kerry (Ierland), Roma Street Parklands in Brisbane (Australië) en Jonsereds Trädgårdar in Gotenburg (Zweden).”

Dat Vordenstein in de lift zit, bleek de voorbije maanden al toen tijdens de lockdown veel mensen het 110 hectare groot domein (her)ontdekten. “Waar er normaal gemiddeld 350 mensen per dag komen wandelen, lag dat cijfer meer dan dubbel zo hoog. Op topdagen kwamen er tot 2.500 mensen langs en moesten we onze parking zelfs een tijdje afsluiten omdat een overrompeling dreigde.”

De laarsjes bij de ingang van de oranjerietuin staan symbool voor de vele vrijwilligers die in Vordenstein de handen uit de mouwen komen steken.  ©   Jan Auman

Honden

De populariteit is opmerkelijk want Vordenstein houdt er als één van de weinige parken in Vlaanderen een verbod op honden op na. “En we zijn ondanks de druk van sommige bevolkingsgroepen niet van plan om dat verbod op te heffen. Wie betrapt wordt, riskeert een boete van 80 euro”, zegt De Maeyer. “Met het Peerdsbos ligt vlakbij een groengebied waar je wel met de hond kan wandelen. In parken waar honden nog toegelaten zijn, zien we het aantal incidenten trouwens toenemen: doodgebeten schapen, opgeschrikte paarden en joggers die een hap in de kuit kregen. Ik sluit niet uit dat we ook elders honden gaan weren.”

Wie wel welkom zijn in Vordenstein en er zelfs in de watten gelegd worden, zijn de zowat honderd vrijwilligers die het vijfkoppig team van ANB-groenarbeiders onder leiding van Joris Eynatten bijstaan op het terrein. “Veertig van hen komen vaak helpen”, aldus hun dankbare coach Dirk Van Himbeeck. “We hebben samen al heel wat gerealiseerd. Dit jaar alleen al ging het onder meer om een speelhutje, hangstoeltjes, poorten en zopas een metalen rozenpergola die volgende zomer voor natuurlijke beschutting zal zorgen tegen de hitte. Laatste aanwinst is een imposant vogelvoederhuis dat Jan De Mulder en Walter Konings vakkundig bouwden van cederhout.”

Verslaafden

Naast de vrijwilligers, vaak jonge senioren, komen ook leerlingen van De Leerexpert in Brasschaat en het Koninklijk Orthopedagogisch Centrum Antwerpen geregeld een handje toesteken om een arbeidsattitude aan te kweken. Patiënten van het ZNA-ziekenhuis Stuivenberg komen in Vordenstein dan weer werken in het kader van de therapie om van hun drugs- of alcoholverslaving af te geraken.

“Dit park is van ons allemaal en al deze mensen hebben de jongste onderscheidingen dus mee verdiend. Jammer dat we dit door corona niet samen kunnen vieren”, besluit parkbeheerder Wim De Maeyer.

Regiobeheerder Wim De Maeyer omringd door groenarbeiders een een jonge ploeg helpende handen van school De Leerexpert in Brasschaat.  © Jan Auman

De makers van het mooie vogelvoederhuis Jan De Mulder en Walter Konings.  ©  Jan Auman