Direct naar artikelinhoud
CoronavirusUpdate

Sint besmet 61 bewoners in woonzorgcentrum, burgemeester na zien foto’s: ‘Totaal onverantwoorde organisatie’

Een foto van het bezoek circuleert op sociale media. De bewoners dragen geen mondmasker, de sint en zijn twee pieten wel.Beeld rv

Een sint die in een woonzorgcentrum in Mol 150 bewoners vereerde met een bezoekje, heeft enkele dagen later positief getest op corona. Bovendien bleek hij een zogenaamde superverspreider te zijn. Al minstens 75 mensen zijn besmet geraakt, onder wie 61 bewoners. De sint was de zoon van een van de bewoners.

Burgemeester Wim Caeyers (CD&V) sprak aanvankelijk van een inschattingsfout van het woonzorgcentrum. “De activiteit was vooraf niet afgestemd met de crisiscel, anders had er een negatief advies gevolgd”, zei hij. Hoewel hij het niet eens was met het bezoek, verzekerde hij wel dat de coronamaatregelen in acht waren genomen. 

Nu blijkt echter dat de directie van het woonzorgcentrum geen correcte informatie heeft gegeven. Op foto’s is te zien hoe de sint onvoldoende afstand bewaarde en dat de bewoners geen mondmasker droegen, terwijl dat wel zo werd gecommuniceerd. “Het gemeentebestuur ontving bij het opvragen van informatie de verkeerde gegevens van de directie van woonzorgcentrum Hemelrijck over de omstandigheden waarin de sinterklaasactiviteit plaatsvond. We betreuren dit ten zeerste. Er is sprake van een totaal onverantwoorde organisatie”, laat de burgemeester nu weten.

Het incident bewijst nogmaals hoe snel het virus kan verspreiden, ook bij korte contacten in bepaalde ruimtes. “Het toont aan hoe onnodig het is om risico’s te nemen”, reageert viroloog Marc Van Ranst. “Dit initiatief is zonder twijfel met de beste bedoelingen genomen, maar blijft onnodig, zeker op uitbraakgevoelige plekken die woonzorgcentra toch zijn.” 

“Eveneens belangrijk in deze is de vraag: hoe goed geventileerd waren de ruimten die de goedheiligman bezocht?”, aldus Van Ranst. “Enkel zo vermijd je een opbouw van aerosolen, waarvan geweten is dat ze het virus eveneens kunnen verspreiden.”

Het coronavirus kan in de lucht blijven hangen, in kleinere druppeltjes die niet neervallen maar als een onzichtbare wolk de kamer vullen. Hoe meer mensen in de kamer, hoe sneller de wolk aandikt – en hoe groter het risico om Covid-19 op te lopen. De oplossing is verraderlijk eenvoudig: ventileren.

Een continue aanvoer van verse lucht zorgt ervoor dat de viruspartikels wegwaaien. Maar onder meer in Vlaamse scholen en woon-zorgcentra is de infrastructuur daar vaak niet voor voorzien, schreef De Morgen al eerder.

Bekijk. ‘Tien minuten plezier voor een impact die immens is’

Video wordt geladen...

Superverspreider

De sint werd vertolkt door de zoon van een van de bewoners, die tevens regelmatig een handje komt helpen als vrijwilliger. Hij was een vertrouwd persoon voor het woonzorgcentrum dus de directie besloot dat het dan geen kwaad zou kunnen om hem te laten langsgaan om de bewoners een hart onder de riem te steken. De man vertoonde op het moment van het bezoek geen symptomen. Hij testte achteraf positief en bleek een hoge lading virale partikels in zijn luchtwegen te hebben.

Archiefbeeld. Een sinterklaas laat zich testen op Covid-19 in Nederland.Beeld ANP

Alle andere bewoners van het centrum zijn getest. “Nu is het afwachten hoe groot de ravage is", zegt Antwerps gouverneur Cathy Berx in Gazet van Antwerpen. “Het gaat dus echt om het typevoorbeeld van een superverspreider. Voordien was er geen probleem met coronabesmettingen in het woonzorgcentrum. Het lijdt dus geen twijfel dat het bezoek van de sint de besmettingen heeft veroorzaakt.”

Volgens een woordvoerster van zorggroep Armonea, waartoe het woonzorgcentrum behoort, is de besmette sint in ieder geval enkel in de gemeenschappelijke ruimtes geweest en heeft hij geen cadeaus aangeraakt. “Er zijn mensen verkleed als zwarte piet op de kamers geweest om cadeaus uit te delen. Maar dat waren medewerkers van het woonzorgcentrum.”