Vincent Van Quickenborne: “Installeer TikTok best niet op je gsm of laptop van je werk”

Installeer op de gsm van je werk geen TikTok of andere Chinese apps. Het is een oproep die minister van Justitie Vincent Van Quickenborne zaterdag lanceert. De Staatsveiligheid heeft TikTok volgens de Open VLD-minister nog niet betrapt op spionage of het installeren van spyware, “maar de nodige waakzaamheid is geboden”, klinkt het.

Farid El Mabrouk

TikTok is al een tijdje bezig de wereld te veroveren. Ook in ons land zit de app al aan enkele miljoenen gebruikers. De filmpjes en dansjes kunnen niet onschuldiger lijken, maar toch ligt het Chinese bedrijf achter de app, ByteDance, zwaar onder vuur. De Amerikaanse president Donald Trump probeerde TikTok in de VS zelfs te verbieden of de Amerikaanse poot op te kopen en ook in andere landen lopen onderzoeken.

Het zette Kamerlid Michael Freilich (N-VA) aan om bij minister Van Quickenborne eens te informeren naar hoe het in België zit, berichtte de krant De Morgen zaterdag. Uit het antwoord dat de minister gaf en dat onze zusterkrant Het Nieuwsblad ook kon inkijken, blijkt dat er inderdaad bezorgdheid bestaat over Chinese apps en TikTok in het bijzonder.

Spionage

Niet dat de Staatsveiligheid al een grondig onderzoek voerde, al stootte op gevallen van spionage of spyware ontdekte. Maar er zijn toch genoeg redenen om zich zorgen te maken. Zoals vele andere apps is het commercieel model van TikTok ook gebaseerd op het verkopen van data die via je telefoontoestel worden verzameld: gegevens over je gsm, over de provider, over je contacten, foto’s of waar je je bevindt. Het is alleen totaal niet duidelijk wat TikTok met die gegevens doet.

Wel duidelijk is dat ByteDance onder de Chinese regels valt en de reputatie heeft goed samen te werken met de overheid. De data worden ook bewaard op de servers van Alibaba, de gigant die ook al graag kersen eet met de Chinese overheid. China verplicht alle bedrijven overigens wettelijk om samen te werken met de politie- en veiligheidsdiensten om indien nodig volledige toegang te geven tot data.

Waakzaam zijn

“De elementen die hierboven worden vermeld, zorgen ervoor dat een verhoogde waakzaamheid geboden is. Daarom is het aan te raden om op apparaten voor professioneel gebruik, of waarop gevoelige informatie staat, geen apps te installeren die niet noodzakelijk zijn. Dit advies is zeker van toepassing op Chinese apps zoals TikTok”, stelt de minister in zijn antwoord.

Het is volgens de woordvoerder van de minister een oproep om voorzichtig en zich bewust te zijn van alles wat met privacy te maken heeft. “Iedereen moet weten dat China over de technische en wettelijke instrumenten beschikt om alle data te capteren: je contacten, waar je bent, enzovoort”.

Michael Freilich heeft naar eigen zeggen alvast de app van zijn telefoon gegooid. “Laten we er niet naïef over doen, China voert al jaren een agressief spionage- en cyberbeleid tegen het Westen”. Het N-VA-Kamerlid roept de regering ook op werk te maken van een kwaliteitslabel voor apps die wel voldoen aan de privacy en veiligheid.

Gevolgd worden

Ook privacyspecialist Matthias Dobbelaere-Welvaert bevestigt dat we best voorzichtig zijn met apps zoals TikTok. “Er is heel weinig geweten over wat met de data gebeurt. Maar alle Chinese bedrijven moeten inderdaad data doorgeven. En iedereen weet dat je best je gsm thuislaat en een nieuw toestel meeneemt als je naar China gaat. Het risico om daar gefilmd of gevolgd te worden, is echt reëel”, zegt hij.

Anderzijds noemt de expert de focus op TikTok en China overdreven. “We geven in het algemeen veel data weg, ook bijzonder veel aan Amerikaanse bedrijven en multinationals zoals Google en Facebook. Het zou leuk zijn mocht ook daar bezorgdheid over bestaan.”

Tweede gsm kopen?

Schaft iedereen die een gsm van de werkgever heeft, zich dan best nog een tweede toestel aan voor privégebruik? “Het is altijd goed om werk en privé te scheiden. Ik zou het dus sowieso aanraden, los van TikTok. Het kost wel veel geld en de goedkopere toestellen werken op Android en vallen ook onder Google”.

Dobbelaere-Welvaert waarschuwt overigens ook voor werk-gsm’s waarin bedrijven software installeren om de werknemers te volgen. Staat de browser van het werk aan? Zitten ze niet te veel op Bol.com? “In het buitenland bestaan daar veel voorbeelden van”.

U bent gewaarschuwd.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Lees meer