Direct naar artikelinhoud
Politiek

Rousseau countert Bouchez: ‘Ik laat het geroddel voor wie daar blijkbaar tijd voor heeft’

Rousseau countert Bouchez: ‘Ik laat het geroddel voor wie daar blijkbaar tijd voor heeft’
Beeld Bob Van Mol

Sp.a-voorzitter Conner Rousseau is ervan overtuigd dat de grote meerderheid van de Belgen nog wel degelijk het nut inziet van de coronamaatregelen. Tegen de minderheid die de regels blijft negeren en bijvoorbeeld lockdownfeestjes organiseert, moet de politie hard ingrijpen. Dat zei hij vanmiddag bij VTM Nieuws.

Video wordt geladen...

Na de lockdownfeestjes van gisteren benadrukte Rousseau dat het van kapitaal belang is dat de mensen die de regels nog altijd volgen, blijven inzien “dat zij de meerderheid zijn”. 

“Een grote meerderheid staat wel nog achter het beleid en ziet in waarom we moeten volhouden, hoe moeilijk het ook is. We doen dat om een derde golf te vermijden en zodat het zorgsysteem niet implodeert. We moeten de mensen blijven motiveren en vertellen dat de zij die de regels volgen nog altijd meerderheid zijn. Het ergste is dat de mensen die de regels volgen gaan denken dat zij nog de enigen zijn.”

Voor Rousseau hebben de genomen maatregelen wel degelijk hun impact gehad. “Nu we op een plateau zijn beland, is het zaak de mazen in het net te dichten, via een goede controle en handhaving. Wie het nu nog nodig vindt een lockdownfeestje te organiseren... Daar moeten we strenger ingrijpen.” 

Respect

Voor Rousseau gaat het ook om respect voor de burgers die de regels wel volgen, en om respect voor de zorgsector. Een grote fan van drones is de sp.a-voorzitter niet, maar de politie moet wel streng zijn. “Het zou toch heel raar zijn dat een hele straat zich aan de regels houdt en op één oprit 20 auto's staan, en dat die straat ziet dat daar niets aan gebeurt. Dat haalt het draagvlak helemaal onderuit.”

Rousseau dringt erop aan dat collega-partijvoorzitters als Georges-Louis Bouchez van de MR “geen valste beloftes maken”, zeker nu onze buurlanden Duitsland en Nederland al moeten terugkomen op hun eerder aangekondigde versoepelingen. 

“Het beste kerstcadeau voor de mensen is dat we als regering eensgezind handelen.” Dat Bouchez sp.a-minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke aanspoorde zich meer te gedragen als “één van de veertien ministers”, laat Rousseau naar eigen zeggen koud. “Ik focus mij op de resultaten van het beleid en laat het geroddel en het roddelcircuit voor wie daar blijkbaar tijd voor heeft.”