“Ze betalen die boetes met de glimlach”: alweer studenten Brugse Europacollege betrapt tijdens lockdownfeestje

Links: Dirk De fauw. Rechts: Europacollege. ©  blg, wmb

Jve, jdg

Afgelopen weekend was het alweer prijs in het prestigieus Europacollege: voor de derde keer werden studenten betrapt op een lockdownfeestje. Burgemeester Dirk De fauw (CD&V) is die asociale houding beu en wil strengere straffen. “Ik heb daarop aangedrongen bij de procureur”, aldus De fauw.

LEES OOK. Europacollege sluit gemeenschappelijke delen voor studenten: “Ze zullen op hun kamer moeten blijven” (+)

Het is niet de eerste keer dat het college in opspraak komt. Vorig weekend werden twee feestjes georganiseerd – en stilgelegd – en deze zomer kwamen wel 100 studenten samen op een illegaal feest.

Zaterdagavond werd er opnieuw een lockdownfeestje stilgelegd van studenten die aan het prestigieuze Europacollege studeren. Deze keer vond het feest plaats in de Rodenonnenstraat, en dus een andere locatie van bij de vorige twee verboden feestjes. Hoogstwaarschijnlijk gaat het dus om andere overtreders.

“Het gaat om minstens zeven personen, maar sommigen spreken zelfs van 12 aanwezigen. Het kan zijn dat er enkelen konden ontkomen”, aldus Dirk De fauw (CD&V), burgemeester van Brugge. “Sowieso zijn het studenten die van slechte wil zijn. Het is een beetje om moedeloos van te worden, ja. Daarom houden we al die residenties extra in de gaten. De studenten maken het ons ook niet makkelijk: afgelopen weekend waren de ramen zelfs afgeplakt om zo’n feestje te verbergen. Alle overtreders die nog aanwezig waren, mogen zich sowieso aan een boete verwachten.” De politie kon waarschijnlijk niet alle aanwezigen identificeren en beboeten, maar het leeuwendeel zou wel gevat zijn. Zij moeten waarschijnlijk 250 euro ophoesten.

Maar daar knelt het schoentje volgens De fauw nu net: de straffen zijn veel te licht. “Sommigen betalen zo’n bedrag met glimlach. Ik heb aangedrongen bij de procureur op strengere straffen. Als iemand al meerdere keren betrapt wordt, kan die bijvoorbeeld gedagvaard worden via snelrecht. Dat zou een stevig precedent betekenen én de jongeren ook afschrikken die dergelijk asociaal gedrag te vertonen. Maar eerst moet er onderzocht worden of er wel recidivisten zijn. We willen er alles aan doen om dergelijke situaties een halt toe te roepen.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen