©  Serge Minten

LRH start preventiecampagne na verdubbeling van meldingen cybercriminaliteit

Hasselt -

Politiezone LRH start vandaag met een preventiecampagne tegen cybercriminaliteit. Die duurt een hele week. Volgens hun berekeningen zijn de inwoners van Hasselt en omstreken dit jaar al voor twee miljoen euro opgelicht. En dat is nog maar het topje van de ijsberg.

Phillip Pergens

LEES OOK. Cybercriminelen lichten Limburgers voor 25 miljoen op

In de politiezone Kempenland staat de teller op 372.000 euro. Bij HANO komen ze op ruim 533.000 euro, in Bilzen-Hoeselt-Riemst gaat het al om 800.000 euro, in Beringen-Ham-Tessenderlo is het zo’n 730.000 euro. Kanton Borgloon klokt momenteel af op 1,1 miljoen en LRH noteert een cijfer van 2 miljoen. Dat is voor zes op veertien politiezones een bedrag van 5,5 miljoen euro dat cybercriminelen buit maakten. Een smak geld, die in werkelijkheid nog véél hoger ligt. Een enorm aantal meldingen staan anders gecategoriseerd. Denk maar aan seksuele afpersing waarbij ze geld voor naaktbeelden vragen. Of ransomware, een methode waarbij je computer geblokkeerd wordt en losgeld betaald moet worden om zogezegd terug toegang te krijgen. Bijkomend heb je het dark number: de mensen die te beschaamd zijn of bij wie het bedrag voor hen te laag ligt en daarom geen aangifte doen. Volgens berekeningen bij parket en politie moet je het bedrag daarom met vier tot vijf keer vermenigvuldigen om een realistisch beeld te krijgen. Voor heel de provincie krijg je dan een som om van te duizelen.

Bij politie Limburg Regio Hoofdstad (LRH) luiden ze daarom een hele week lang de alarmbel. Naar schatting 8 miljoen euro is bij hun inwoners frauduleus van de rekeningen gegaan. “Dat is absurd veel en het jaar is nog niet voorbij”, reageert woordvoerder Dorien Baens. “De buit uit de traditionele diefstal zoals inbraken en overvallen verdwijnt in het niets wanneer je dat met de winsten van de cybercriminelen vergelijkt. Het loopt de spuigaten uit. Niet alleen wij, maar alle collega’s van andere zones zien hetzelfde gebeuren.”

55-plussers

Het aantal meldingen voor 2020 zijn er intussen meer dan 1.200. Dat is een verdubbeling ten opzichte van vorig jaar. Uit de informatie blijkt dat gender geen enkel verschil (meer) maakt, de leeftijdsgroep wel. Vanaf de categorie 35-44 jaar gaat de grafiek meer dan vorige jaren de lucht in met de 55- tot 64-jarigen als uitschieter. “Niemand is veilig voor cybercriminelen, maar wij zien ook dat bepaalde leeftijdsgroepen sneller het slachtoffer worden. We gaan nu een hele week lang campagne voeren in de hoop zo veel mogelijk inwoners te bereiken en we leggen inderdaad ook de focus op de verschillende generaties.”

LEES OOK. De drie meest populaire vormen van oplichting en hoe te voorkomen

Er staan tal van acties op de planning. LRH gaat dinsdag om 20 uur live via hun Facebookpagina waar ze de mensen preventietips geven. Woensdag volgt bij het VTM-programma Faroek een item waarbij ze de mensen om hulp vragen en elke dag worden via de sociale media tips en info gegeven. In het straatbeeld valt dan weer de nieuwe bestickering op de politiecombi’s op.

Geldezels

En volgend jaar gaat LRH gewoon door met een duidelijke focus op de jongeren. “We willen een campagne lanceren in samenwerking met de studenten communicatie van de PXL. Als thema snijden we de zogenaamde geldezels aan. We zien dat vooral studenten zich door cybercriminelen laten verleiden om hun zichtrekening beschikbaar te stellen. Hen wordt een relatief kleine som beloofd waarna de rekening gebruikt om grote bedragen door te sluizen naar het buitenland. Omdat die eerst op hun rekening gestart worden zijn zij wel identificeerbaar. De straffen zijn vaak niet mals. Maar het gaat in feite om slachtoffers die in geldnood zitten of opgroeien in een kansarm gezin. Met de campagne willen we twee type slachtoffers in een oplichtingszaak vermijden”, besluit Baens.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Lees meer