Geert De Rycke
Volledig scherm
© Geert De Rycke

Coronavirus veroorzaakt dodelijkste novembermaand sinds einde Tweede Wereldoorlog

In de elfde maand van het jaar zijn er, zelfs als we corrigeren voor de bevolkingstoename, zelden zoveel mensen overleden als in 2020. Het gaat om meer dan twaalf overlijdens per 10.000 Belgen. Dat schrijft De Standaard. Een dergelijk sterftecijfer is sinds de Tweede Wereldoorlog niet meer opgetekend, blijkt uit cijfers die professor demografie Patrick Deboosere (VUB) verzamelde.

11 reacties

  • Geert Tamsyn

    3 jaar geleden
    Niemand heeft het recht het leven van een ander in gevaar te brengen, ook als is die ander 80+.
  • Eric De Graef

    3 jaar geleden
    Dit is dan ook een oorlogssituatie. Als dat vanaf het begin erkend en ernaar gehandeld was met adequate, afgedwongen maatregelen zonder versoepelingen, waren er duizenden minder doden geweest en was de klap voor de economie veel minder erg geweest. Volgens Sabine Van de Kerkhove ging het “maar over oudjes die toch bijna dood waren”, maar toch… 
  • erik bloemen

    3 jaar geleden
    En in 2020 waren er de meeste ondemocratische beslissingen sinds de vorige bezetter
  • Geert Tamsyn

    3 jaar geleden
    Toch zijn er nog altijd die beweren dat corona niet erger is dan de griep, en dat als excuus aangrijpen om de maatregelen niet te respecteren. Zo brengen ze niet alleen zichzelf, maar vooral anderen in gevaar, en dat recht hebben ze niet.
  • Guy Snoeckx

    3 jaar geleden
    Het is wel degelijk de oversterfte die veel hoger uitvalt dan normaal. Of deze aantallen in de oversterfte meer toe te schrijven zijn aan 'rechtstreekse' corona-doden, of het hier ook veel collateral damage betreft (bv. mensen die te laat een dokter zagen voor andere dodelijke aandoeningen, zelfmoorden, of versnelde ziektes dankzij corona besmetting), dat valt nog te bezien. Feit blijft : deze extra overlijdens zijn getriggerd door de corona uitbraak (en aanpak). Hopelijk snel vaccin/medicijn.