Nederland gaat opnieuw op slot: “Harde lockdown vanaf middernacht” 

Nederland gaat opnieuw op slot: “Harde lockdown vanaf middernacht”

Het Nederlandse kabinet zou een harde lockdown voorbereiden waarbij bijna alles de deuren moet sluiten. Het zouden de zwaarste coronamaatregelen tot nu toe zijn in Nederland. Als reactie staan er al files bij kappers en doe-het-zelfzaken.

Bron: BELGA

De cijfers in Nederland gaan al een tijdje opnieuw de verkeerde kant op. Premier Rutte kondigde na overleg aan dat hij maandagavond om 19 uur een persconferentie zou houden. Verschillende Nederlandse media melden dat het land in harde lockdown gaat.

Onder meer de scholen, niet-essentiële winkels, musea, kapsalons en theaters moeten dicht, weet NOS. De maatregelen gaan vannacht om twaalf uur al in, dit om een rush op winkels morgen te voorkomen. Nog volgens de NOS moeten ook contactberoepen zoals de fysio- en massagesalons ook de deuren sluiten. Daarnaast moeten mensen zo veel mogelijk thuis blijven. Scholen moeten vanaf woensdag hun deuren sluiten, en op online onderwijs overstappen.

Torentje

Rutte zal vanavond zijn toespraak houden vanuit het Torentje, waar zich de werkplaats van de eerste minister bevindt. Het is nog maar de tweede keer dit jaar dat Rutte van daaruit een toespraak over de coronacrisis houdt. Volgens verslaggevers wil de regering zo het belang van de toespraak beklemtonen.

Maandagochtend zei minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge dat de situatie “ernstig” is en er volgens hem meer nodig is. De regering kijkt daarbij ook naar maatregelen die Duitsland neemt. Daar geldt vanaf woensdag een strenge lockdown, waarbij niet-essentiële winkels dichtgaan en ook scholen de deuren sluiten. Maar “wij hebben wel echt te maken met de Nederlandse situatie”, benadrukt de minister.

Het aantal nieuwe coronabesmettingen in Nederland neemt sinds begin deze maand weer toe. De afgelopen dagen zijn het weer meer dan 9.000 gevallen per dag.

Dat de lockdown om middernacht al in zou gaan, zorgt vandaag in ieder geval al voor files aan kappers en doe-het-zelfzaken. Kapsalons worden platgebeld door klanten die snel nog voor de strikte lockdown hun haar willen laten doen, zegt branchevereniging ANKO. Sommige kappers blijven extra lang open om zoveel klanten te kunnen knippen.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer