Direct naar artikelinhoud
Politiek

Ondanks corona en brexit: Jambon wil acht op de tien Vlamingen aan het werk krijgen

Jan Jambon.Beeld Tim Dirven

De Vlaamse regering Jambon I investeert 190 miljoen euro in de arbeidsmarkt. Dat geld moet meer mensen aan een job helpen. Ondanks de coronacrisis en de nakende (harde) brexit blijft het doel acht op de tien Vlamingen aan het werk te krijgen.

“Meer dan ooit moeten we alles doen om de Vlamingen aan het werk te zetten. Ik weet het, dat is heel gedurfd en ambitieus, maar het is wel degelijk haalbaar. Het was ook het dwingende advies van de experts van onze twee Vlaamse relancecomités, die ons afgelopen zomer hun lijvige en inspirerende rapporten met aanbevelingen hebben bezorgd”, zei Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA) vanmiddag tijdens een persconferentie in Brussel.

Met het nodige tromgeroffel sloten de Vlaamse regering en de sociale partners op 20 februari van dit jaar een akkoord om acht op de tien Vlamingen aan een job te helpen tegen het einde van deze regeerperiode, in 2024. “Dit is het belangrijkste doel in het regeerakkoord”, benadrukte Jambon toen. Hij sprak echter in tempore non suspecto: amper een paar weken later begon het coronavirus om zich heen te grijpen in ons land. Sindsdien staat de economie op zijn kop.

Ondanks alles zal Jambon I vasthouden aan haar ambitie. Al wordt dat dus een enorme uitdaging. De Vlaamse werkzaamheidsgraad ligt momenteel iets boven het Europese gemiddelde, met 74 procent, maar de Vlaamse regering wil zich blijven meten met de top. Noord-Europese landen zoals Duitsland en Denemarken slagen erin om acht op tien mensen tussen 20 en 64 aan het werk te krijgen. Als Vlaanderen dit wil halen, moeten meer dan 120.000 mensen een job vinden tegen 2024. Bovendien kan de nakende harde brexit onze regio nog eens 28.000 jobs kosten. Jambon: “We gaan ons doel ook vandaag, in deze onzalige tijden, niet lossen.”

Concreet wil de regering vooral meer inzetten op opleidingen. Daarvoor wordt 119 miljoen euro vrijgemaakt. Volgens minister van Economie Hilde Crevits (CD&V) moet 2021 “het jaar van de opleiding” worden. “We willen dat de helft van de intensief tijdelijk werklozen een opleiding, stage of vrijwilligerswerk doet of instapt in een tijdelijke job, bijvoorbeeld in de zorg.  We zullen ook zorgen voor een ruim aanbod aan mogelijkheden, zowel voor de individuele loopbaan als voor de ondernemingen zelf. En het online opleidingsaanbod wordt verder uitgebouwd zodat meer mensen de weg vinden naar om-, her- en bijscholing”, zo zegt de minister.

Daarnaast zal het zaak zijn om de mensen die straks – eenmaal de coronacrisis en de brexit zijn afgehandeld – hun job verliezen, zo snel mogelijk weer aan het werk te krijgen. Crevits: “Vooral de meest kwetsbare werkzoekenden en werkenden moeten we aan boord krijgen of houden. Heel wat mensen die door de coronacrisis hun werk verliezen, moeten voor de eerste keer sinds jaren opnieuw gaan solliciteren. Tijdens hun ontslagperiode krijgen ze een vrijwillig aanbod aan korte trainingen zodat ze snel kunnen schakelen naar een volgende stap in hun loopbaan.”