‘Taskforce’ tegen vuurwerk kliste al 71 jongeren: “Ook komende weken treden we streng op”

Antwerpen -

Een speciale ‘taskforce’ van de Antwerpse politie heeft al 71 jongeren geïdentificeerd na incidenten met bommetjes, vuurwerk, brandstichting en vandalisme. Zij worden nu verder opgevolgd door de stad Antwerpen. Vooral in november en begin deze maand werd de politie naar eigen zeggen overspoeld met meldingen.

Dennis Van Damme

De overlast situeert zich volgens de politie vooral in Borgerhout intra muros, Antwerpen-Noord en op het Kiel. Vooral eind november en begin december kwamen er tientallen meldingen binnen. De politie reageerde naar eigen zeggen meteen met verhoogd toezicht door de mobiele eenheid en de wijkteams in de getroffen buurten.

“Tegelijkertijd werd een taskforce opgericht die zich boog over het identificeren van verdachten en het onderzoeken van de zwaardere feiten van vandalisme”, klinkt het. “Daarin zijn verschillende teams en diensten van de politie vertegenwoordigd. Ze combineren de vaststellingen van de patrouilles op het terrein met camerabeelden uit de buurt om verdachten in beeld te brengen. Wanneer een verdachte in beeld komt, wordt het signalement doorgegeven aan de ploegen op het terrein. Verdachten die geïdentificeerd worden, worden verhoord en geconfronteerd met de vaststellingen.”

Huisarrest

Sinds begin november werden op die manier 71 jongeren geïdentificeerd. Ze werden aangemeld bij de dienst Jeugdinterventie van de stad Antwerpen, die de betrokken minderjarigen verder opvolgt en waar mogelijk begeleidt om nieuwe feiten te voorkomen. “Er zijn echter ook al verdachten geïdentificeerd en gerechtelijk verhoord in het kader van vandalisme”, aldus de politie.

Zo werd een minderjarige geplaatst in een instelling na feiten van brandstichting waarbij een bestelwagen uitbrandde. Een tweede verdachte van diezelfde feiten kreeg huisarrest opgelegd. Na feiten van brandstichting aan een speeltuig en ook in de Hobokense wijk Polderstad kregen nog twee anderen huisarrest opgelegd. In andere onderzoeken werden verdachten in beeld gebracht die nog actief opgespoord worden.

“De impact op de getroffen buurten is groot en de knallen zorgen voor een groot onveiligheidsgevoel bij de bewoners”, meent de Antwerpse politie. “Ook de komende weken zullen we aandacht blijven besteden aan de problematiek. Het afsteken van vuurwerk is in heel Antwerpen verboden. Ook het bezit van vuurwerk kan worden bestraft met een GAS-boete.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER