De afgelopen weken was het over de koppen lopen in Eindhoven, onder andere door winkelende Belgen. Nu vreest Van Gucht de omgekeerde beweging. ©  Karel Hemerijckx

Van Gucht waarschuwt onze noorderburen: “Kom nu niet in België kerstshoppen”

Maastricht -

“Het zijn de mensen die het coronavirus verspreiden. Ga naar uw lokale winkel of bestel online”, zegt Steven van Gucht. Want nu de niet-essentiële winkels in Nederland sluiten, ziet hij de bui al hangen: Nederlanders die naar België trekken om daar te gaan kerstshoppen. “Doe dat niet.”

In ons land zijn de niet-essentiële winkels sinds 1 december weer open. Maar in Nederland worden maandagavond wellicht strengere maatregelen aangekondigd. Volgens de Nederlandse media komt er een harde lockdown, waarbij onder meer alle niet-essentiële winkels dicht moeten. Ook de kapperszaken, en andere contactberoepen, zullen de deuren moeten sluiten.

In een gesprek met het Nederlandse persbureau ANP roept Van Gucht de Nederlanders nu op om niet naar de Belgische winkels te komen. De viroloog erkent wel dat het lastig is om mensen thuis te houden. “Wij vragen de Belgen ook zich niet te verplaatsen, maar vooral in de grensstreken is dat moeilijk.” Zo trokken veel Limburgers de afgelopen weken al naar Nederland om te winkelen toen dat bij ons nog niet kon. Nu vreest Van Gucht de omgekeerde beweging.

Dynamiek van het virus

Op basis van de cijfers over nieuwe besmettingen en ziekenhuisopnames ziet Van Gucht geen reden om de winkels in België nu weer te sluiten. “Maar dat is een politieke beslissing.” Hij vindt de cijfers in Nederland zorgwekkend en wijst op “de dynamiek van het virus”.

Van Gucht pleit voor meer coördinatie tussen de lidstaten over hun coronamaatregelen, ook op het gebied van toerisme. “We hebben open grenzen in Europa maar geen gezondheidsunie.” Dat is niet handig voor het beheer van een pandemie, constateert hij.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer