Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

VIDEO. Dit gebeurt er wanneer Baba Yega een winkelcentrum bezoekt

De zaken gaan goed met Baba Yega, de mysterieuze dansgroep die vorig jaar het vierde seizoen van de talentenjacht ‘Belgium’s Got Talent’ won. Ze worden op allerhande evenementen gevraagd om op te treden en vragen 5.200 euro per 10 minuten. Dat had winkelcentrum K in Kortrijk er wel voor over. Terecht, want er kwam afgelopen weekend een bom volk opdagen voor het optreden.

fvranckx

Baba Yega wint Belgium’s Got Talent maar zet maskers niet af

© Belgium’s Got Talent

© Belgium’s Got Talent

thumbnail: null
thumbnail: null

Opnieuw zonder één woord te zeggen en dit keer met maskers ónder hun maskers: zo hebben de dansers van de mysterieuze groep Baba Yega de finale gewonnen van Belgium’s got Talent op VTM. De tweede plaats ging naar danseresjes Kayleigh en Charlotte, de TNT Crew sprong zichzelf naar de derde plaats met hun trampolineact.

Na hun overwinning hielden de leden van Baba Yega hun geheimzinnige act consequent vol: er werd geen woord gezegd. Communiceren gebeurde via gebarentaal en als het niet anders kon, schreven ze hun antwoord op papier. Op de vraag hoe ze zich voelden, volgde dit: “Babastisch.” Of ze het verwacht hadden? Ze knikten van neen. Wat ze met het prijzengeld gingen doen? “Nieuwe ufo kopen” – de Baba Yega’s komen naar verluidt van een andere planeet om liefde te verspreiden.

Naar hun identiteit heeft iedereen het raden, al wordt hardnekkig in de richting gekeken van de Ieperse choreograaf Sinerjey Meyfroodt (29), die een eigen dansschool heeft en die in 2012 deelnam aan het VTM-programma So you think you can dance. De man ontkende dat hij er iets mee te maken had, al maakte hij vroeger deel uit van een groep die Baba Yega heette en herkennen sommigen ook de dansstijl van de groep.

Ze maakten er opnieuw een fantastische show van, op en naast het podium. Speciaal voor jurylid Dan Karaty, die via sociale media openlijk zijn steun had betuigd, hadden ze een onesie meegebracht, die Karaty gelijk aantrok. Karaty vond dit een terechte winnaar omdat de dansact van Baba Yega zo compleet is. “Jullie zijn entertainend van begin tot einde.”

© Belgium’s Got Talent

Kayleigh & Charlotte dansten opnieuw de pannen van het dak

Kayleigh (15) en Charlotte (12) dansten opnieuw de pannen van het dak en kwamen met iets heel anders. “Zo’n avontuur brengt ook wel stress mee. Ik denk niet dat onze mama’s de enige stresskippen zijn, wij kunnen dat ook goed”, klinkt het bij de meisjes. Toch stonden ze opnieuw heel zelfverzekerd op de planken.

Ook voor deze aflevering trainden ze super hard in hun garage en in de studio. Hun eigen versie van Singing In The Rain draaide uit tot een geweldige medley met een daverend applaus tot gevolg.

© Belgium’s Got Talent

Mentalisten Stefan en Kurt verklappen bijna hun stunts

De twee heren waren ook in een feestelijke sfeer. Ze hadden voor elk jurylid cadeautjes voorzien en lieten het volledige publiek raden wat het zou zijn. Uit die voorstellen trokken ze één kaart uit, wat dan - tot verbazing van iedereen - blijkbaar ook in hun doos zat.

Alsof dat nog niet straf genoeg was, kreeg Stan Van Samang de kans om het geheim te verklappen. De werkwijze was hem in het oor gefluisterd, maar hij hield de lippen stijf op elkaar. “Het is zo anders, dit marcheert zo hard”, zei het jurylid achteraf, Stan bekeren leek alvast gelukt.

Marjolein geeft volledige zaal een krop in de keel

In haar vrije tijd zingt de 10-jarige Marjolein in bejaardentehuizen “om de mensen blij te maken”. Deze avond ontroerde ze echter de volledige zaal van Belgium’s Got Talent met een prachtige versie van “Partiro” van Andrea Boticelli.

“Zo schoon, je was er echt van aan het genieten, hé”, zei Laura Tesoro vlak nadat Marjolein afdaalde van haar glazen podium. “Jij bent mijn favoriet tot nu toe”, durfde Dan zelfs zeggen. Het publiek heeft voor jou gestemd vorige keer, ik denk dat dat deze avond ook veel gaat gebeuren!”

2SDC Crew: “Het plezier spat van jullie af”

Wij proberen de stress weg te krijgen door te denken: “Komaan mannen, het is gewoon voor de fun.” Voor hen zit er sowieso al winst in deze ervaring. “We zijn zo veel hechter geworden.” Dat zag je ook in hun strakke performance.

“Jullie doen duidelijk heel graag wat jullie doen, dat zien we ook en dat spat van jullie af”, zegt choreograaf en jurylid Dan Karaty. Een heel straffe, ijverige groep, dat is duidelijk. “Het zou mij zelfs niet verbazen mochten jullie deze wedstrijd winnen”, klonk het bij An Lemmens.

Air Elegance scheerde hoge toppen

De twee dames van Air Elegance brachten opnieuw een heel emotionele act en kregen de hele zaal muisstil. Ze waren zelf sterk ontroerd. In een etherisch wit decor, brachten zij acrobatisch hun verhaal tot in het hart van de mensen.

“Ik word daar zo rustig van”, zei Niels Destadsbader. Wat straf is, want Air Elegance heeft ondertussen al een hele hoop fans vergaard. Met een gigantisch spandoek stonden ze te wapperen om hen te steunen. “Dit is echt gewoon magisch”, zei Dan er nog over.

TNT Crew stond in vuur en vlam

TNT Crew bracht hun act opnieuw net iets verder. De decors voor TNT Crew stonden letterlijk in vuur en vlam. Hun tenues zagen er ook indrukwekkend uit, “maar dat jeukt mega hard”, zei één van de leden. Dat was niet te zien aan hun stunts, want die liepen even feilloos als altijd.

“Als je het echt ziet, gieren de zenuwen door je lijf”, zei presentator Koen Wauters onder de indruk. Het publiek werd dan ook wild en ze moesten duidelijk even afkoelen.

Life Compagnie zorgde voor een totaalspektakel

Het was een extra speciale performance van Life Compagnie voor de laatste aflevering. Robin Desmet, die vorig jaar meedeed aan The Voice, zong de muziek bij het optreden, waar de 11-jarige Chelsey opnieuw schitterde.

Het team straalde van geluk en emotie. De dames, heer en het meisje werkte perfect samen. Ze kregen dan ook een oorverdovend applaus als beloning.

FOTO. Dit zijn de mannen achter Baba Yega

Baba Yega tijdens Laundry Day.© Festival Pictures

Het mysterie rond het danscollectief Baba Yega, de winnaar van ‘Belgium’s Got Talent’, is al iets kleiner geworden. Er zijn foto's opgedoken van een optreden zonder maskers in 2015.

Baba Yega wist te prikkelen met de belofte om hun maskers af te gooien in de finale. Om dat dan toch niet te doen. Daardoor weten we nog altijd niet wie ze zijn, en kunnen ze de aandacht de komende tijd levendig houden. De achtergrond­dansers die voor de finale waren ingehuurd, kregen tijdens hun audities de echte Baba Yega’s ­trouwens ook niet te zien.

De groep komt uit Ieper, is het enige wat we weten. Sinerjey Meyfroodt, ex-deelnemer aan So You Think You Can Dance, wordt beschouwd als het brein. Hij komt uit Ieper. Op 7 juni postte hij op Facebook de boodschap dat hij overwoog deel te nemen aan ­Belgium’s Got Talent. En in 2015 trad hij op het dancefestival Laundry Day op, ­samen met – jawel – ­Baba Yega.

“Ik krijg op straat en op Facebook felicitaties voor mijn overwinning”, zei Meyfroodt ons. “Maar ik heb er niks mee te maken.” Al kan ook dat een afleidingsmanoeuvre zijn.

Foto: Festival Pictures

Foto: VTM

Zoveel kost het om ‘Belgium’s Got Talent’-winnaar Baba Yega 10 minuten te laten dansen

© VTM

De zaken gaan goed met Baba Yega, de mysterieuze dansgroep die vorig jaar het vierde seizoen van de talentenjacht ‘Belgium’s Got Talent’ won. Wie het gemaskerde vijftal wil boeken, moet 5.200 euro ophoesten... voor een dansje van amper 10 minuten.

Dag Allemaal laat deze week weten dat de dansgroep een professionele manager onder de arm heeft genomen: ‘Big Baba Peter’, de man die de groep eerder al, zonder masker, begeleidde tijdens al hun optredens. “De boekingen gaan vlot, we zijn heel dankbaar voor wat op ons afkomt”, vertelt hij in het weekblad.

“De Baba’s zijn heel flexibel en staan open voor alle vragen. We kunnen shows met drie of vijf dansers aanbieden.”

Dure vogels

Even verderop onthult een organisator de prijzen van de optredens en die zijn niet mals. “Voor een show van een uur met vijf dansers, een dj en een fotosessie, moet je 6.210 euro neertellen. De ‘showcase’ kost 5.200 euro, maar dan komen de vijf hiphoppers slechts tien minuten dansen. Het pakket met drie dansers kost ‘maar’ 3.200 euro.”

De dansers blijven na het optreden wel nog even voor een signeersessie, maar echt speciaal zijn die niet: alle leden tekenen op dezelfde manier, met de naam ‘Baba’.

Baba Yega is nu al duurder dan K3 en De Romeo’s

© Belgium's Got Talent

© Belgium’s Got Talent

thumbnail: null
thumbnail: null

Ze praten met niemand, heten allemaal Baba en ze wonnen enkele weken geleden ‘Belgium’s Got Talent’ op VTM. Sindsdien lijkt heel Vlaanderen gek van Baba Yega, een mysterieuze groep gemaskerde hiphoppers die het publiek bespeelt met veel show en ijzersterke danspasjes. Dat succes wil het kwintet meteen verzilveren.

Wie de Baba’s wil boeken voor zijn evenement, zal diep in de buidel moeten tasten. Vooral de formule ‘Baba Yega Showcase’, waarbij de vijf hiphoppers slechts tien minuten dansen en 45 minuten poseren voor foto’s, is met 5.200 euro opvallend duur. Voor een uur hiphop, ‘Baba Yega XXL’, betaalt u 6.210 euro. Voor de light versie, met drie hiphoppers, moet u ‘maar’ 3.200 euro neertellen.

Maar dat Baba Yega voor een massa volk kan zorgen, bewezen ze afgelopen weekend. In het winkelcentrum ‘K in Kortrijk’ daagden afgelopen weekend maar liefst 7.000 fans op, voor de korte show van tien minuten en de fotosessie. Momenteel heeft de groep 15 optredens in de agenda staan. Wie de Baba’s in Limburg aan het werk wil zien, zal voorlopig moeten wachten tot 25 juni, wanneer ze op INK Mania in de Ethias Arena neerstrijken. “We hebben hen al geboekt vlak voor ze de finale van Belgium’s Got Talent wonnen, en toen waren ze nog iets goedkoper”, klinkt het bij de organisatie.

Dos Cervezas

Dat Baba Yega nu munt probeert te slaan uit hun succes, is volgens Rik Dejonghe van het boekingskantoor Entertaining Agency net erg goed gezien. “Het is nu eenmaal een hype, en die lokt heel veel volk”, zegt Dejonghe. “Tom Waes vroeg destijds ook 3.000 euro om twee keer ‘Dos Cervezas’ te zingen. Volgend jaar zijn er nieuwe winnaars van de talentenjacht, en dan daalt de populariteit meestal. Dat zagen we bijvoorbeeld ook bij Michael Lanzo, de winnaar van Belgium’s Got Talent 2013. Vlak na zijn overwinning verdubbelde zijn gage tot 1.495 euro, maar dat kan hij nu ook niet meer vragen.”

Op de website van Entertaining Agency staan de prijzen van tal van Vlaamse artiesten gepubliceerd. Als we die bedragen omrekenen naar de prijs per tien minuten, blijkt Baba Yega met de Showcase-formule zelfs duurder dan K3 en de Romeo’s. Het boekingskantoor van Baba Yega, Ground Control Agency, begrijpt de commotie rond de vraagprijs echter niet. “Ook al wordt er maar tien minuten gedanst, de Baba’s zijn wel een uur aanwezig”, zegt Bjorn Wendelen van GCA. “Het is bovendien een uitgebreid team, dat dagelijks repeteert. Als zoveel mensen zich voor een uur moeten vrijmaken, kost dat nu eenmaal geld.”

De andere Vlaamse toppers

2Fabiola: 660 euro voor 10 minuten. 3.295 euro voor 50 minuten (excl. btw)

Regi: 980 euro voor 10 minuten. 5.850 voor 60 minuten.

Dana Winner: 1.128 euro voor 10 minuten. 3.950 voor 35 minuten (enkel privé)

De Romeo’s: 1.132 euro voor 10 minuten. 8.495 euro voor 75 minuten (excl. btw)

K3: 4.170 euro voor 10 minuten live on tape. 12.500 euro voor 30 minuten (excl. btw)µ

Baba Yega: 5.200 euro voor 10 minuten. 6.210 euro voor 60 minuten.

VIDEO. Baba Yega ontmaskerd? Nieuwe beelden zonder maskers opgedoken

Wie schuilt er achter de maskers van Belgium’s Got Talent-winnaar Baba Yega? Op die vraag lijkt nu een definitief antwoord gekomen. Een aftermovie van een fuif in Ieper, waar Baba Yega in februari vorig jaar al optrad, levert nog wat meer bewijs voor de geruchten die al langer de ronde doen.

Het filmpje werd gemaakt door Koen Winne, in opdracht van partyshot.be, op Nacht Van De Flügel 2016. Die fuif, een organisatie van KAJ Zillebeke in Ieper, had Baba Yega al op 27 februari 2016 op de affiche. In het filmpje herkennen we Sinerjey Meyfroodt, bekend van So You Think You Can Dance, en DJ Davoodi, die eerder al op Tomorrowland stond.

Dat die twee deel vroeger deel uitmaakten van een groep die Baba Yega heette, is al langer geweten. Maar ze hebben altijd ontkend iets met de ‘nieuwe’ Baba Yega te maken te hebben. “Ik krijg op straat en op Facebook felicitaties voor mijn overwinning”, zei Meyfroodt na de overwinning van Baba Yega. “Maar ik heb er niks mee te maken.” Ook de manager van Baba Yega ontkende al formeel dat Sinerjey mee op het podium stond tijdens Belgium’s Got Talent.

In de aftermovie zien we de ‘oude’ Baba Yega, met Meyfroodt en DJ Davoodi, echter voor het eerst ook echt aan het werk. De gelijkenissen met de gemaskerde Baba Yega zijn te opvallend om toeval te zijn. Bepaalde danspasjes komen zelfs identiek terug in de eerste auditie van Baba Yega in Belgium’s Got Talent.

Lees ook: Baba Yega nu al duurder dan K3 en de Romeo's

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer