Direct naar artikelinhoud
Coronavirus

Nieuwe variant coronavirus ontdekt in Verenigd Koninkrijk: ‘Makkelijker overdraagbaar’

Nieuwe variant coronavirus ontdekt in Verenigd Koninkrijk: ‘Makkelijker overdraagbaar’
Beeld Photo News

Er is een nieuwe variant van het coronavirus ontdekt in het Verenigd Koninkrijk. Dat heeft de Britse minister van Volksgezondheid Matt Hancock gezegd in het Parlement.

De nieuwe variant zou “makkelijker overdraagbaar” zijn en achter de snellere verspreiding van het virus zitten in Londen en het zuidoosten van Engeland. 

Volgens Hancock zouden minstens 60 verschillende lokale autoriteiten in Engeland besmettingen gemeld hebben met de nieuwe variant. Het zou gaan om “meer dan 1.000 gevallen”. De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) zou op de hoogte gebracht zijn.

Volgens de minister is er echter geen reden om meteen te veronderstellen dat de nieuwe variant een ernstigere vorm van Covid-19 zou veroorzaken of dat de al ontwikkelde vaccins er niet tegen zouden werken.

Het is niet de eerste keer dat er een nieuwe variant van het coronavirus wordt ontdekt. Virussen muteren constant en dat is in het geval van het nieuwe coronavirus niet anders. Het is ook de reden dat we ons bijvoorbeeld elk jaar opnieuw moeten laten inenten tegen de griep.

Volg alle ontwikkelingen rond het coronavirus in onze liveblog

Vaccin

Immunoloog Geert Leroux-Roels (UGent) vertelde eerder al dat een nieuwe variant van het coronavirus geen probleem hoeft te betekenen voor de vaccins die ontwikkeld worden. “Het virus hecht zich via uitstekels - de zogenaamde ‘spikes’ - aan onze cellen”, zei hij aan Het Laatste Nieuws. “Zo’n spike kan je vergelijken met een paddenstoel, die bestaat uit een hoedje en een steeltje. De variatie zit in het steeltje, terwijl het vaccin en de antistoffen vooral gericht zijn op het hoedje.”

Brits minister van Volksgezondheid Matt Hancock.Beeld REUTERS