15 december 1995. Jean-Marc Bosman en advocaten Jean-Louis Dupont en Luc Misson krijgen gelijk van het Europese Hof voor Justitie.
Volledig scherm
PREMIUM
15 december 1995. Jean-Marc Bosman en advocaten Jean-Louis Dupont en Luc Misson krijgen gelijk van het Europese Hof voor Justitie. © BELGA/AFP

Hoe het Bosman-arrest exact 25 jaar geleden het voetbal veranderde: “Het moest de spelers bevrijden, maar de macht ging naar de makelaars”

VoetbalExact 25 jaar geleden veranderde het voetbal voorgoed. Na het Bosman-arrest konden voetballers die einde contract waren, zélf beslissen naar welke club ze gingen. Op papier dan toch, in de praktijk hebben de makelaars de sleutels nu in handen. "Het voetbal heeft na Bosman zelf een klimaat gecreëerd waarin louche figuren zich manifesteren."

3 reacties

  • jean-pierre Vermyle

    3 jaar geleden
    in alle andere ons omringende landen was de speler na einde contract een vrije speler.in belgie kon dat niet en toen zijn de managers aan bod gekomen en heeft fifa ze de vrije hand gegeven,met alle gevolgen vandien.de meeste makelaars eten van verschillende walletjes,en dit met toedoen van de clubs.en de enige die hier verloren is Bosman zelf.dank zij het arrest verdienden de spelers plots de transfersommenen wat kreeg Bosman? stank voor dank.maar ja geen grotere egoisten dan voetballers.
  • Dominique ROSIER

    3 jaar geleden
    Huizen,verzekeringen, tochwel een verschil,Of niet?Het is gewoon een gebrek aan kennis(opleiding) van de spelers.Waardoor ze het niet zelf in de hand hebben.De vraag luidt natuurlijk aan wie  of wat zullen ze in de toekomst moeten veranrtwoording afleggen(geld geven)?
  • Ronny Popelier

    3 jaar geleden
    Michel Verschueren, heeft altijd voorspeld als het Bosman arrest erdoor kwam dit heel nefast zou zijn voor het Belgische voetbal. We zouden geen enkel talent meer in België kunnen houden, niet kunnen op boxen tegen de Europese top ploegen. Toen lachten ze de RSCA grijze vos uit. Maar wie heeft het zien aankomen en heeft gelijk.???? Inderdaad Mister Michel.