Direct naar artikelinhoud
CoronavirusSneltest

1,1 miljoen sneltests klaar, amper een fractie gebruikt

1,1 miljoen sneltests klaar, amper een fractie gebruikt
Beeld ANP

De inzet van sneltests in ons land verloopt traag. Vlaanderen heeft ondertussen wel 1,1 miljoen stuks op voorraad liggen, maar moest wachten op de federale overheid om proefprojecten te kunnen opstarten. Pas als die afgerond zijn, kan er sprake zijn van een brede uitrol in scholen, bedrijven en woon-zorgcentra. Dat is wellicht pas voor begin 2021. Had dat niet sneller gekund?

Al een paar weken liggen er in een magazijn in Vlaanderen 1,1 miljoen tests waarmee u binnen het kwartier kunt weten of u besmet bent met corona. Die bestelling is eind oktober geplaatst. Twee weken later kwam het eerste half miljoen stuks al in Vlaanderen aan en nog eens tien dagen later werden de andere 600.000 geleverd.

“Daarmee is onze stock voorlopig compleet”, zegt minister van Welzijn Wouter Beke (CD&V). Aanvankelijk was aangekondigd dat Vlaanderen vier miljoen sneltests zou aankopen, maar zover is Beke uiteindelijk niet durven gaan. “We wilden op veilig spelen. Stel dat straks alsnog zou blijken dat de sneltests toch niet zo betrouwbaar zijn, dan zouden we de vraag krijgen waarom we er in hemelsnaam vier miljoen in één keer hebben gekocht.” Beke maakt zich wel sterk dat, zodra de testen voldoende betrouwbaar blijken, Vlaanderen relatief eenvoudig grotere voorraden zal kunnen aanleggen.

Proefprojecten afwachten

Hoewel er in principe dus al meer dan één miljoen tests klaar liggen, merkt men daar op het terrein weinig van. In november was aangekondigd dat de testen in bedrijven, scholen en woon-zorgcentra ingezet zouden worden, maar enkel die laatste hebben de voorbije weken al een pakketje gekregen. Elk woon-zorgcentrum kreeg vijftig sneltests waarmee het bewoners of personeel met symptomen kan testen. “Minstens 93 woon-zorgcentra hebben die al gebruikt”, zegt Beke. “In totaal gaat het om zo’n 1.600 sneltests.” Dat is 0,14 procent van de beschikbare stock.

Een coronatest in een testdorp in Antwerpen. Voor sneltests wil Vlaanderen eerst de resultaten van enkele proefprojecten afwachten.Beeld Klaas De Scheirder

In scholen en bedrijven werd voorlopig nog niks geleverd en ook over extra testen voor woon-zorgcentra is nog niks bekend. Vlaanderen wil eerst de resultaten van enkele proefprojecten afwachten vooraleer het verder gaat. “Bij experts leeft de vraag of sneltests besmette personen zullen kunnen detecteren die géén symptomen hebben”, zegt Beke. “Dat willen we nu onderzoeken door mensen én een sneltest én een PCR-test te geven. Die resultaten zullen we systematisch vergelijken. Voor die proefprojecten hadden we echter nood aan een registratietool van de federale overheid. En die is er pas sinds enkele dagen.”

Frank Robben, die voor de federale overheid alle IT-projecten rond corona coördineert, bevestigt dat het pas sinds vorige vrijdag mogelijk is om de sneltesten te registreren en te koppelen aan de databank van Sciensano. “We hebben dat zo snel mogelijk op punt gezet.”

Nogal laat

In enkele Vlaamse scholen zullen pas deze week de eerste proefprojecten van start gaan en ook in een aantal woon-zorgcentra zal men sneltests beginnen uitvoeren bij mensen zonder symptomen. Voor het eerste proefproject in de bedrijven is nog geen startdatum. Vraag is of dat allemaal niet sneller kon? Beke weerlegt dat en zegt dat Vlaanderen al erg kort op de bal heeft gespeeld. “We hebben bijvoorbeeld niet gewacht op een nieuwe, federale wetgeving die er moest komen om de eerste dozen met sneltests al te verdelen onder de woon-zorgcentra.”

Het klopt alvast dat het wetgevend kader voor de brede uitrol van de sneltests pas gisteren in de Kamercommissie is goedgekeurd. “Nogal laat”, merkte oppositiepartij PVDA tijdens het debat op. Minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (sp.a) wierp tegen dat “alles in gereedheid is gebracht om te starten met de toepassing van sneltests.” Zo zijn ook de huisartsen sinds gisteren gestart met hun proefproject. Alle regeringen, zowel federaal als Vlaams, maken zich sterk dat de brede uitrol van sneltests in januari 2021 van start zal kunnen gaan.