Direct naar artikelinhoud
Vastgoed

Superrijken kopen in België dure villa’s en betalen geen belastingen: ‘Dit is belastingontwijking’

Fiscaal expert Michel Maus.Beeld Bas Bogaerts

Het luxevastgoed in ons land blijft aan populariteit winnen. Vanuit heel de wereld komen de superrijken bij ons shoppen. De bedragen lopen al snel tot in de tientallen miljoenen op. Maar ze betalen geen registratierechten, de aankopen zijn belastingvrij. ‘Ze ontwijken belastingen door de aankoop te regelen tussen twee vennootschappen’, zegt fiscaal expert Michel Maus.

20 miljoen euro voor een luxevilla in Kapellen, omringd met een park van tien hectare, paardenstallen, een apart kantoorgebouw en personeelsvertrekken. Het is het soort van vastgoed dat je niet op immowebsites ziet verschijnen. Het is voorbehouden aan de superrijken van deze wereld, zoals de klanten van Genkenaar Ignace Meuwissen. Hij is een vastgoedadviseur die op zoek gaat naar dergelijk luxevastgoed voor zijn geheim klantenbestand, gaande van Russische oligarchen die een vakantiehuisje zoeken tot Chinezen die een villa willen kopen voor hun duiven. 

Maar de staatskas zal er niet beter van worden, door de structuur die opgezet wordt bij de verkoop. “Acht van de tien transacties zijn tussen vennootschappen”, zegt Meuwissen. “Bij die transacties verschuiven alleen aandelen.”

Volgens fiscaal expert Michel Maus is dit een bekend fenomeen. “De rijken der aarde brengen hun vermogen onder in vennootschappen”, zegt Maus. “En dat is niet alleen voor bakstenen het geval, maar ook voor vliegtuigen en boten. En dat brengt een enorm voordeel met zich mee, men kan eigenlijk buiten het normale circuit transacties doen. De verkoop van een woning die in een vennootschap is ondergebracht zal geen verkoop van de woning zijn maar een verkoop van de aandelen van de vennootschap. En dat is dan onderworpen aan een totaal ander fiscaal statuut dan bij bakstenen.” 

Volgens Maus is deze praktijk in ons land schering en inslag, bij bedragen vanaf een à twee miljoen euro. Terwijl de meesten onder ons op een huis 6 tot 10 procent registratierechten moeten betalen, geldt dat voor een verkoop tussen vennootschappen niet. Zij kopen dus belastingvrij.

“De reden waarom die structuren worden opgezet is om aan belastingontwijking te doen, het is geen ontduiking”, zegt Maus. “Het zijn de aandelen die veranderen van eigenaar, maar het onroerend goed blijft eigendom van eenzelfde vennootschap. Het is dus moeilijk traceerbaar en daardoor moeilijk in te schatten over welke bedragen we spreken. Maar het zal uiteraard, als we weten over welke klasse van vastgoed het hier gaat, om heel wat centen gaan die de overheid misloopt om die manier.”

Telefacts NU, vanavond om 21.45 uur.