Pinguins op het Zuidpool-eiland South Georgia. Archiefbeeld ter illustratie.
Volledig scherm
Pinguins op het Zuidpool-eiland South Georgia. Archiefbeeld ter illustratie. © ALEK KOMARNITSKY via REUTERS

Vrees voor ecologische ramp: wetenschappers plannen missie naar ‘s werelds grootste ijsberg, die nu echt op ramkoers ligt met “pinguïneiland”

Hij komt dichter en dichter en stevent nu récht op het afgelegen Zuidpool-eiland af waar duizenden pinguïns en zeehonden leven: de grootste ijsberg ter wereld. De drijvende kolos - de ijsberg is groter dan Luxemburg - is minder dan 100 kilometer van het eiland verwijderd. Een botsing lijkt onvermijdelijk, er wordt gevreesd voor een ecologische ramp. Een team van wetenschappers plant nu een dringende missie om de bevroren reus, en vooral zijn impact op het milieu, ter plaatse te bestuderen.

3 reacties

  • Jos Spriet-Dewaele

    3 jaar geleden
    Wat gaan wetenschappers hieraan veranderen Enkel toekijken en niets doen zal niet veel helpen
  • Mario Adams

    3 jaar geleden
    @Louis Smeekens  Heb je wetenschappelijk bewijs voor je beweringen?  "Het lijkt erop" is geen bewijs. De aarde is constant in beweging.  Dus zou het niet kunnen dat dit gewoon een volgende stap is in de evolutie van de aarde...?  Wie zegt dat de aarde voorbestemd is om te blijven zoals ze is? Wie zegt dat ze altijd zal bestaan?  En..nog nooit gehoord van tektonische platen?  Die zijn constant in beweging, zij het heel traag.  Is dat ook de schuld van de mens?  
  • Marc Puystiens

    3 jaar geleden
    Weer onschuldige slachtoffertjes van het werk van de "mens". Misschien komen dergelijke bergen ook voor eerder in de geschiedenis, maar nu lijkt het erop dat die is afgebroken door opwarming. En wij maar verder boeren met hoe we bezig zijn.