Eerste ex-mijnwerkers ontvangen achterstallig pensioen

Mijnwerkers protesteren tegen de sluiting van Zwartenberg (archiefbeeld 1966). 

Een vierhonderdtal ex-mijnwerkers heeft de voorbije week zijn achterstallig pensioen uitbetaald gekregen, zo bericht VRT NWS dinsdag. Volgens KS Vriendenkring gaat het om gemiddeld 200 euro extra per maand, waarbij de achterstal in één keer wordt uitbetaald. De federale pensioendienst zal de overige dossiers voor 31 maart 2021 behandelen.

blg
Bron: BELGA

De plenaire Kamer zette in mei het licht op groen voor de aanpassing aan de pensioenen van ex-mijnwerkers, die hadden vastgesteld dat ze jarenlang te weinig pensioen kregen uitbetaald.

“De nieuwe minister Karine Lalieux en de pensioendienst zetten er vaart achter, want ze hebben tot 31 maart 2021 om alle dossiers uit te spitten en in orde te brengen. Wij hebben een interne dienst die alles van onze leden nakijkt of het conform de wetgeving is”, zegt Robert Coens van Vriendenkring KS. “Volgens de originele cijfers van de pensioendienst gaat het om 9.000 mijnwerkers, maar ook in Wallonië zijn er heel wat dossiers die bekeken moeten worden in het kader van de nieuwe wetgeving.”

Oorspronkelijk wilden de indieners van het wetsvoorstel 30 jaar teruggaan bij de herberekening, maar in de finale tekst geldt de retroactiviteit voor 10 jaar. De mijnwerkers hadden daarom opgeroepen om het resterende bedrag waarop ze naar eigen zeggen recht hadden, te investeren in structurele maatregelen voor de zorgsector. “Voor elke euro die een mijnwerker krijgt, gaat er twee euro naar de zorg”, besluit Coens.

De mijnwerkers hebben intussen 7 mei - de datum van de goedkeuring van het wetsvoorstel - uitgeroepen tot “dag van de mijnwerker”. In 2021 hopen de mijnwerkers, indien de coronacrisis het toelaat, voor de eerste editie te verzamelen op de terril van Zwartberg in Genk.

# Belga context ## Related article(s) [Kamer keurt pensioenaanpassing mijnwerkers...]

View full context on [BelgaBox]

(belga)

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen