Direct naar artikelinhoud
Verenigde Staten

Biden wil inauguratie heel beperkt houden

Biden wil inauguratie heel beperkt houden
Beeld AFP

Joe Biden roept Amerikanen op thuis te blijven als hij op 20 januari de eed als president aflegt. De ceremonie wordt ‘extreem beperkt’ om de verspreiding van het coronavirus zo veel mogelijk te voorkomen.

Het presidentiële inauguratiecomité heeft na overleg met gezondheidsfunctionarissen besloten geen grote massa’s op de National Mall bij het Witte Huis en het Capitool toe te laten. Normaal zitten veel genodigden bijeengepakt in de openlucht bij het Amerikaanse parlement. Het evenement trekt ook honderdduizenden belangstellenden.

Biden en aanstaand vicepresident Kamala Harris zullen er wel de eed afleggen, met hantering van “stevige gezondheids- en veiligheidsprotocollen”.

Het Amerikaanse centrum voor ziektepreventie (CDC) adviseerde in april geen massale bijeenkomsten te houden vanwege de gezondheidsrisico’s. President Donald Trump heeft dat advies geregeld genegeerd en grote verkiezingsbijeenkomsten in de buitenlucht georganiseerd.

De traditionele parade na de inauguratie zal er ook heel anders uitzien, maar daarover heeft het comité nog geen details naar buiten gebracht. Biden zal een toespraak houden nadat hij als 46e president is beëdigd, onder meer over de strijd tegen het virus.

Hij sprak eerder de hoop uit dat Trump van de partij is. Die heeft Bidens zege nog altijd niet erkend. Het is nog onduidelijk of Trump Biden en diens vrouw uitnodigt in het Witte Huis voorafgaand aan de machtsoverdracht.

Mitch McConnell, de leider van de Republikeinen in de Senaat, heeft intussen wél erkend dat de Amerikanen een andere president en vicepresident hebben gekozen. “Ik wil de verkozen president Joe Biden feliciteren”, zei McConnell gisteren in het Hogerhuis van het Amerikaanse parlement.

De machtige politicus had net als veel partijgenoten tot nu toe geweigerd het verlies van partijgenoot Donald Trump toe te geven. Maar nu het kiescollege Bidens zege officieel heeft vastgesteld is hij alsnog omgegaan.