Direct naar artikelinhoud
Economie

Loon naar werk belangrijkste drijfveer voor geluk op het werk

Loon naar werk belangrijkste drijfveer voor geluk op het werk
Beeld Getty Images

De coronacrisis doet de Belg nog meer dan anders beseffen hoe belangrijk het loon is dat elke maand op zijn of haar rekening wordt gestort. Ook werkzekerheid scoort hoog in deze tijden.

Meer dan de helft van de werknemers (53 procent) geeft aan dat een correct loon de belangrijkste factor is om gelukkig te zijn op het werk. Dat blijkt uit het tweejaarlijkse onderzoek van hr-dienstenbedrijf Acerta bij 2.000 werkende Belgen.

Wat er in het loonzakje zit, heeft voor de werkende Belg ook nog steeds een belangrijke invloed op zijn keuze voor welk bedrijf hij of zij wil werken. Achtendertig procent zou voor een beter loon van werkgever veranderen, tegenover goed een kwart (27 procent) dat voor een interessanter loonpakket niet van werkgever zou veranderen. 

Minder verrassend wellicht is dat werkzekerheid voor veel werknemers dezer dagen erg belangrijk is om zich gelukkig te voelen. Meer dan vier op de tien (42 procent) zouden pas overstappen naar een nieuwe werkgever als die voldoende werkzekerheid kan bieden.

“Onze grootschalige werknemersbevraging liep in de maand september, in een periode die onmiskenbaar door corona is getekend”, zegt Annelies Baelus van Acerta Consult. “Het kan niet anders of de antwoorden kregen een coronasignatuur. Het is logisch dat werknemers in crisistijden teruggrijpen naar zekerheid en dat basisbehoeften, zoals loon, weer een prioritaire bekommernis zijn. In tijden van economische heropleving zal de aandacht weer kunnen verschuiven naar bijvoorbeeld bedrijfscultuur of doorgroeimogelijkheden, maar daarmee zijn werknemers vandaag duidelijk minder bezig. Nu, in deze onzekere tijden, telt wat er elke maand netto op hun rekening komt.”

Er is ook nog een grote progressiemarge bij bedrijven om hun medewerkers loon naar werk te geven. Slechts één op de vijf medewerkers meent dat er voor het bepalen van zijn loon vandaag rekening wordt gehouden met hoe goed ze hun werk doen. Ruim zes op de tien zeggen dat ze graag na een (positieve) evaluatie meer zouden verdienen. Annelies Baelus: “Een fair en transparant loonbeleid met inspraak van de werknemer, dat is de toekomst.”