N-VA-Kamerlid en minister van Defensie Ludivine Dedonder (PS).
Volledig scherm
N-VA-Kamerlid en minister van Defensie Ludivine Dedonder (PS). © BELGA/Photo News

Clash in de Kamer tussen Theo Francken en Kamervoorzitter over “seksisme”: “Dit is gewoon schandalig”

In de Kamer is het gisteren tot een felle aanvaring gekomen tussen Theo Francken (N-VA) enerzijds en minister van Defensie Ludivine Dedonder en Kamervoorzitter Eliane Tillieux (beiden PS) anderzijds. Nadat Francken Dedonder een “gebrek aan dossierkennis” verweet, kreeg hij van een cdH-parlementslid een verwijt van seksisme naar het hoofd gesmeten, waarop de meerderheid én Tillieux applaudisseerden. Dat de Kamervoorzitter daarbij haar neutraliteit liet varen, kan er bij Francken niet in. 

137 reacties

  • Kurt Deygers

    3 jaar geleden
    Fysieke proeven zijn een belangrijk onderdeel van de selectie van een militair. Hier gaat het enkel om de loopproeven (2400meter). Verschillende opties om de looptesten toch uit te voeren in de huidige corona context werden geanalyseerd op verschillende echelons. Buiten lopen in verschillende weetsomstandigheden tot verhuis van loopbanden en zelfs de aankoop van nieuwe loopbanden. Feit is dat de selectievoorwaarden eenduidig voor het ingaan van het selectiejaar kenbaar moeten gemaakt worden.
  • Gino Sinnesael

    3 jaar geleden
    Dat mijnheer Francken het eens omdraait: als een vrouwelijk lid hem iets vraagt, onmiddellijk uithalen met "dit is seksisme; zou u dat ook vragen mocht ik een vrouw zijn?". En praat- en kibbelkabinet dat ons heel veel geld kost. En steeds meer. Hilarisch!
  • Sam Bedfort

    3 jaar geleden
    Francken zou zijn stelling beter verzilveren in de politiek. Daar is het vele malen erger gesteld dan in defensie.
  • Pierre De Bie

    3 jaar geleden
    Vrouwen in een regering dat is om miserie en chaos vragen moest gewoon afgeschaft worden.
  • freddy vandersmissen

    3 jaar geleden
    Als politicus moet je een olifantenvel hebben , daarvoor worden ze ook veel te dik betaald. Als je niet tegen kritiek kan moet je het afbollen , alsook de kamervoorzitster. Ze had misschien beter theo zijne micro uitgezet , gelijk dewaele overlaatst deed.