Direct naar artikelinhoud
Politiek

Francken clasht met defensieminister en Kamervoorzitter na beschuldiging van seksisme

Theo Francken (N-VA) in de Kamer gisteren.Beeld Twitter

In de Kamer is het gisteren tot een aanvaring gekomen tussen Theo Francken (N-VA) enerzijds en minister van Defensie Ludivine Dedonder en Kamervoorzitter Eliane Tillieux (beiden PS) anderzijds. Nadat Francken Dedonder een ‘gebrek aan dossierkennis’ verweet, werd hij door een parlementslid beschuldigd van seksisme, waarop de meerderheid én Tillieux applaudisseerden. Dat de Kamervoorzitter daarbij haar neutraliteit liet varen, kan er bij Francken niet in. 

Video wordt geladen...

Het debat draaide gisterenavond over de fysieke proeven voor nieuwe rekruten die voorlopig zijn stopgezet vanwege de coronamaatregelen tot indoor sporten opnieuw zijn toegelaten. Dat is niet naar de zin van N-VA. “De fysieke selectieproeven maken een substantieel onderdeel uit van de aanwervingsprocedure. In een jaar waarin er maar liefst 2.300 nieuwe rekruten moeten worden aangetrokken, is het on hold zetten van elke vorm van fysieke testing niet aanvaardbaar”, vindt Francken, die er ook op wijst dat bij de politiescholen wel nog fysieke proeven plaatsvinden. “De N-VA wil een professionele defensie met topfitte militairen. Defensie is geen tewerkstellingsproject, noch een aanwervingsbatterij. De meest bekwame mensen moeten aangeworven worden.”

Tijdens het debat over de kwestie gisterenavond liepen de spanningen behoorlijk op in de Kamer. Minister van Defensie Ludivine Dedonder (PS) verdedigde de tijdelijke regeling en verklaarde dat er zowel bij de politie als bij het leger sinds maart geen fysieke proeven meer worden gedaan. Klopt niet, repliceerde Francken, die de minister daarop aanwreef haar dossiers niet te kennen. Daarop kwam cdH-Kamerlid Vanessa Matz tussen, die zich afvroeg of Francken “ook zo gereageerd zou hebben als de minister een man was”. 

Twitter bericht wordt geladen...

‘Schandalig’

Matz kreeg spontaan applaus uit de meerderheid voor die uitspraak. Ook Kamervoorzitter Eliane Tillieux (PS) klapte mee terwijl ze Francken erop wees dat hij zijn “spreektijd op een onjuiste manier” gebruikt. En dat terwijl de voorzitter van de Kamer zich normaal gezien neutraal en boven de partijen moet opstellen. 

Francken reageerde dan ook bijzonder misnoegd. “Heb ik dat goed gezien, mevrouw de Kamervoorzitter, dat u applaudisseert voor het seksisme-argument dat nu wordt bovengehaald? Ik vind dat gewoon schandalig. Dat u insinueert dat ik mevrouw de minister zou aanpakken omdat ze een vrouw is en geen man. Dat is wat hier wordt geïnsinueerd, heb ik dat goed begrepen? En u applaudisseert daarvoor als Kamervoorzitter die neutraal moet zijn?” 

 De N-VA’er rakelde het incident vanavond tijdens de thematische begrotingsbespreking over Defensie nog eens op. “U heeft gisterenavond een persoonlijke aanval tegen mij gesteund en zo uw eigen reglement overtreden.”

Tillieux onderbrak hem na een tijdje. “Ik ben het niet eens met wat u zegt”, klonk het. “Ik heb geen positie ingenomen in het debat.” Tillieux wees er nog eens op dat Francken volgens haar zijn spreektijd op een oneigenlijke manier had gebruikt. “U heeft gisteren meerdere artikelen in het reglement overtreden, dat is wat onaanvaardbaar is.”

Francken heeft Tillieux intussen een brief geschreven met de vraag om een gesprek. Hij gaf na haar interventie wel aan dat het incident wat hem betreft gesloten is. “Ik hoop goed met u te kunnen samenwerken”, klonk het. 

Twitter bericht wordt geladen...

Twitter bericht wordt geladen...

Twitter bericht wordt geladen...