Overlegcomité: komen er versoepelingen of verstrengingen?

Er staat vrijdag opnieuw een Overlegcomité op de agenda. Aanvankelijk was het niet het plan om daar de coronamaatregelen te bespreken, maar dat lijkt nu te zijn veranderd. Toch moeten er geen grote aanpassingen worden verwacht van de huidige regels.

‘Op 18 december is al een Overlegcomité gepland over andere onderwerpen, zoals de details van de vaccinatiestrategie en de quarantaine voor mensen die uit het buitenland terugkeren’, zei premier Alexander De Croo (Open Vld) tien dagen geleden nog.

Buurlanden

Ondertussen is de situatie op heel wat vlakken echter alweer compleet anders. Niet alleen zijn de cijfers in België gestopt met dalen en stijgen ze zelfs weer licht. In buurlanden zoals Nederland en Duitsland, waar de cijfers nog meer de slechte kant uitgaan, zijn wel opnieuw strengere maatregelen genomen.

Daarom zullen de coronaregels vrijdag ook op de agenda staan op het Overlegcomité. Algemeen is het wel nog steeds de bedoeling om zo weinig mogelijk aan te passen aan de bestaande regels. Dat was juist het idee achter de strengere lijn die werd behouden na het vorige Overlegcomité. Zo wou de regering vermijden dat ze voortdurend moet verstrengen en versoepelen.

‘Huidige maatregelen al erg streng’

‘De cijfers moeten omlaag, maar de huidige maatregelen zijn al erg
streng. Zeker wat het aantal contacten betreft, is België een pak strikter dan de buurlanden’, zegt het kabinet van premier Alexander De Croo (Open Vld) aan HLN.

De stijging zou volgens sommigen ook verwacht zijn. Ze valt te verklaren door de gewijzigde teststrategie en de opening van de scholen. Volgens de meeste betrokken ministers zijn de huidige maatregelen dus streng genoeg, maar moeten ze gewoon beter opgevolgd worden. Daarom is dinsdag al besloten om lockdownfeesten strenger te bestraffen.

Mogelijke verstrengingen

Toch zijn er ook een aantal mogelijke nieuwe, strengere regels die overwogen worden. De algemene regel is dat de mobiliteit van de mensen opnieuw naar beneden gaat. Gegevens van smartphones verraden dat mensen zich opnieuw meer verplaatsen. Thuiswerk wordt dus minder opgevolgd en contacten zijn niet altijd meer beperkt.

Om dat aan te pakken was er even sprake van het instellen van een perimeter. Dan zouden mensen zich enkel nog binnen een bepaald aantal kilometer rond hun woning mogen verplaatsen. Volgens HLN ligt dat echter niet op tafel. Hetzelfde geldt voor een eventuele strengere avondklok in Vlaanderen.

Een ander thema is de recente heropening van de niet-essentiële winkels. Doordat die in Nederland en Duitsland gesloten zijn, vrezen sommige grensgemeenten te veel volk. Voorlopig lijkt de regering echter ook niet van plan om dat opnieuw te herroepen.

Versoepelingen

Aan de andere kant is er ook geen ruimte voor versoepelingen. Het Overlegcomité heeft daarover duidelijke indicatoren afgesproken. Die zijn nog lang niet bereikt. Zelfs kleine versoepelingen – denk aan het heropenen van contactberoepen zoals kappers – lijken onwaarschijnlijk.