Belgische baas van Oxford-ziekenhuizen: “Reken niet op Pasen maar op Kerstmis 2021 vooraleer het leven weer normaal wordt”

Bruno Holthof ©  Photo News

“Als de vaccinatie van de wereldbevolking volgens plan verloopt, moet het leven tegen eind 2021 stilaan weer normaal zijn.” Dat zegt Bruno Holthof, de grote baas van de Oxford University Hospitals en als dusdanig nauw betrokken bij de ontwikkeling van het Oxford/AstraZeneca-vaccin, bij De Tijd.

jvh
Bron: De Tijd

Holthof verwacht dat het Oxford/AstraZeneca-vaccin “tussen Kerstmis en Nieuwjaar” goedgekeurd wordt door de Britse gezondheidsautoriteiten. “Als dat het geval is, kan het vaccineren in het Verenigd Koninkrijk in januari beginnen. Ik ben niet betrokken bij de gesprekken tussen de Europese Geneesmiddelenautoriteit en AstraZeneca, dus voor België weet ik dat niet.”

Het vaccin zal ook nodig zijn om het coronavirus wereldwijd te bestrijden. “We hebben wereldwijde groepsimmuniteit nodig om het virus te elimineren”, aldus Holthof. “Als we daar niet in slagen, zullen we blijvende opflakkeringen van de infectie kennen. Voor België hangt veel af van welke vaccins het EMA uiteindelijk goedkeurt. Sowieso vraagt een massavaccinatie minstens zes maanden. Je kan verwachten dat groepsimmuniteit tegen ten laatste eind 2021 haalbaar is. Ik zou niet op Pasen, maar op Kerstmis rekenen vooraleer het leven weer normaal wordt.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen