Mogelijk al 5.000 Belgen gevaccineerd voor het einde van dit jaar

 ©  AFP

Ons land zal mogelijk al 5.000 mensen kunnen vaccineren met het vaccin van Pfizer en Biontech voor het einde van het jaar. Pfizer heeft beloofd dat er een zogenaamde ‘symbolische levering’ komt van 10.000 vaccins, zei minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (SP.A) woensdag in een actualiteitsdebat in de Kamercommissie Gezondheid.

jvh
Bron: BELGA

Pfizer heeft ons laten weten dat er een soort van ‘symbolic shipment’ zal gebeuren voor het einde van het jaar, zei Vandenbroucke. “Dat zou er volgens informatie van Pfizer op neerkomen dat de lidstaten die ingetekend hebben, voor het einde van december in een symbolic shipment 10.000 dosissen zouden krijgen.” Aangezien twee dosissen nodig zijn, betekent dat dat je 5.000 mensen kan vaccineren.

“Dat is een klein aantal woon-zorgcentra waar je, bij wijze van eerste opening van de campagne, de inentingen kan toedienen. Dat is geen grote groep en ik zeg dat natuurlijk onder voorbehoud dat de belofte die Pfizer hier doet ook kan waargemaakt worden”, voegde Vandenbroucke daar aan toe.

De minister benadrukte ook dat dit weinig zal veranderen aan de essentie van de Belgische vaccinatiestrategie. “De essentie van onze strategie is dat we in januari de vaccinatie uitrollen bij de meest prioritaire doelgroep. Dat zijn mensen die verblijven in woon-zorgcentra, in andere collectieve zorginstellingen, het personeel dat daar werkt en vrijwilligers. Dat is al een zeer grote groep.”

“Er komt één geïntegreerd rapport van Sciensano”

Minister Vandenbroucke kondigde ook aan dat er één geïntegreerd rapport van Sciensano komt. Verschillende media meldden recent dat Sciensano sinds het begin van de pandemie twee rapporten publiceert: een voor het grote publiek en een tweede ‘vertrouwelijk’ rapport, dat enkel bestemd is voor een handvol corona-experts, ministers en gouverneurs. Dat ‘vertrouwelijke’ rapport, dat 47 pagina’s lang zou zijn in plaats van de 32 van het publieke rapport, bevat onder meer gegevens over het clusteronderzoek. Er zouden ook cijfers in staan over hoeveel reizigers naar België zijn gekomen uit een rode zone.

Vandenbroucke kreeg in het actualiteitsdebat woensdag verschillende vragen over de kwestie. De minister herhaalde dat het gaat om een beslissing die de vorige regering nam in maart. “Dat zogenaamde vertrouwelijke rapport bevat meer cijfers, meer details. Wat daar vertrouwelijk aan is? Niet veel als u het mij vraagt. Het diende om tegemoet te komen aan de informatiebehoefte van de overheden.” De minister voegde daar aan toe dat het rapport meestal weinig verschilt van het rapport dat bestemd is voor het publiek.

In plaats van de twee rapporten tot nu toe, komt er één geïntegreerd rapport. “Ik heb naar aanleiding van dat artikel overleg geleegd met mijn collega’s en de verantwoordelijken en we hebben beslist dat Sciensano naar één eenvoudige, geïntegreerde presentatie gaat van dat bulletin. Dat vraagt enige inspanning, maar zou klaar moeten zijn in januari”, aldus nog de minister.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen