Direct naar artikelinhoud
Verenigde Staten

Ex-veiligheidsadviseur Flynn wil dat Trump de staat van beleg afkondigt om Bidens benoeming te stoppen

Voormalig generaal Michael Flynn (midden) bij een protest in Washington.Beeld Getty Images

Fanatieke aanhangers van de Amerikaanse president Donald Trump dringen er bij hem op aan de staat van beleg af te kondigen om te voorkomen dat zijn Democratische rivaal Joe Biden op 20 januari aan de macht komt. Een van de voornaamste pleitbezorgers is voormalig nationale veiligheidsadviseur Michael Flynn, die onlangs een pardon kreeg van Trump.

Het College van Kiesmannen wees Biden deze week aan als winnaar van de presidentsverkiezingen, maar Trump weigert zich nog steeds neer te leggen bij zijn nederlaag. Hij uitte dinsdag nog kritiek op het besluit van Mitch McConnell, de leider van de Republikeinen in de Senaat, de verkiezingszege van Biden te erkennen. ‘Te vroeg om op te geven. De Republikeinse Partij moet eindelijk leren te vechten’, viel Trump op Twitter uit tegen McConnell.

Flynn, die een celstraf dreigde te krijgen wegens liegen tegen de FBI, schaarde zich eerder deze maand achter een oproep aan Trump van de We The People Convention, een rechtse beweging uit Ohio, om de staat van beleg af te kondigen en nieuwe verkiezingen te houden onder toezicht van het leger ‘zodat we echt eerlijke en betrouwbare verkiezingen krijgen’. ‘Vrijheid knielt nooit, behalve voor God’, tweette hij.

Held bij harde kern

Flynn heeft zich de laatste tijd populair gemaakt bij de harde kern van Trumps aanhangers met zijn strijdlustige oproepen om Biden uit het Witte Huis te houden. Afgelopen weekeinde werd de generaal buiten dienst als een held begroet bij een betoging van Trump-aanhangers, inclusief de extreemrechtse knokploeg Proud Boys, in Washington. Ook een andere voormalige generaal, Tom McInerney, vond dat Trump moet ingrijpen en de grondwet tijdelijk buiten werking moet stellen.

Vooralsnog heeft Flynn nauwelijks bijval gekregen van Republikeinse politici. De meesten van hen deden er angstvallig het zwijgen toe, kennelijk uit vrees de woede te wekken van Trump, die veel opheeft met Flynn. Maar het is volstrekt onduidelijk of Trump zover zal durven te gaan om Bidens verkiezingszege terug te draaien via het afkondigen van de staat van beleg.

Het is ook heel onwaarschijnlijk dat de Amerikaanse strijdkrachten zich voor zo’n machtsgreep zullen lenen. Volgens de Posse Comitatus Act uit 1878 mogen federale troepen niet worden ingezet voor het toezicht op verkiezingen of het afdwingen van binnenlandse wetten.