Direct naar artikelinhoud
Verenigde Staten

Mar-a-Lago-buren tegen Trump: ga ergens anders wonen

Mar-a-Lago, Trumps luxegolfresort in Palm Beach, in de Amerikaanse staat Florida.Beeld AFP

Wanneer Donald Trump de deur van het Witte Huis achter zich dichttrekt in januari, is hij niet welkom op zijn luxelandgoed Mar-a-Lago. Dat schrijven de buren van de president in een brief die ze naar gemeente Palm Beach hebben gestuurd, meldt The Washington Post.

De buurtbewoners stellen dat Trump zijn recht om er te wonen heeft opgegeven in de jaren 90, toen hij de bestemming van het landgoed veranderde van privéresidentie naar privéclub. De gerechtelijke zet van de buren kan ervoor zorgen dat de gemeente een uitspraak moet doen of Trump er al dan niet zijn intrek mag nemen. Naar verwachting wil Trump zijn eigendom in Florida betrekken, nadat hij de sleutels van het Witte Huis op 20 januari heeft overdragen aan de Democratische president-elect Joe Biden.

In de brief, die The Washington Post kon inkijken, oppert de advocaat van de buren dat de gemeente Trump op de hoogte moet stellen dat hij er niet officieel kan komen wonen. Dat zou “een gênante situatie voorkomen”, mocht de president er eerst zijn intrek nemen en later moeten verhuizen, zo luidt de brief.

Trump ligt al een tijdje overhoop met zijn buren in Palm Beach. Tijdens zijn presidentschap gebruikte de president het landgoed als zijn buitenverblijf, waardoor het verkeer errond vaak volledig werd stilgelegd. Ook nam hij het niet altijd even nauw met de regelgeving. Zo liet hij bijvoorbeeld een gigantische vlaggenmast bouwen, hoger dan de toegestane normen, en probeerde hij al verschillende keren onder zijn beloftes uit te komen toen hij van Mar-a-Lago een privéclub maakte. “Er is absoluut geen legaal kader om de eigendom als residentie én club kan gebruiken”, reageert Glenn Zeitz, een buurtbewoner die meestrijdt tegen de komst van de president.

De gemeente Palm Beach en het Witte Huis geven voorlopig geen commentaar op de kwestie.