Direct naar artikelinhoud
Migratie

12 minderjarigen uit vluchtelingenkamp Moria komen vandaag aan in België

Beeld van minderjarige vluchtelingen uit Moria in januari van dit jaar. Voor de duidelijkheid: dit gaat niet om de kinderen die naar ons land komen.Beeld EPA

Ons land verwelkomt vandaag twaalf niet-begeleide minderjarigen uit Moria, het Griekse vluchtelingenkamp dat begin september in vlammen opging. Hun overbrenging heeft drie maanden geduurd. Gevolg: drie van de twaalf jongeren zijn intussen al 18 jaar.

en

Even terug naar begin september. In de nacht van 8 op 9 september braken talloze branden uit in het vluchtelingenkamp op het Griekse eiland Lesbos. Het kamp barstte uit zijn voegen op het moment van de brand. Officieel was er plaats voor drieduizend mensen, uiteindelijk verblijven er vier keer zoveel mensen. Zo’n twaalfduizend vluchtelingen hadden dus plots geen dak meer boven hun hoofd en zwierven over het eiland.

Toenmalige minister Maggie De Block (Open Vld) beloofde in eerste instantie om twaalf niet-begeleide minderjarigen op te nemen. Het ging om acute nood.

Die twaalf komen vandaag toe. “We houden ons aan onze belofte: prioritair inzetten op het beschermen van jongeren”, zegt huidig staatssecretaris voor Asiel en Migratie Sammy Mahdi (CD&V). “Zeker na de berichtgeving van gisteren dat een driejarig meisje verkracht werd in een Grieks vluchtelingenkamp.”

Het gaat om tien jongens en twee meisjes. Acht van hen komen uit Afghanistan, twee uit Palestina, een uit Somalië en een uit Congo. Negen van de twaalf kinderen hebben een link met België, bijvoorbeeld omdat hier al familie van hen woont.

Veiligheidscheck 

De selectie van de kinderen gebeurde door de Griekse overheid, in samenspraak met de Europese Commissie en het Europese Ondersteuningsbureau voor asielzaken (EASO). Wel ondergingen de kinderen een veiligheidscheck door de Dienst Vreemdelingenzaken (DVZ) en controleerde het Commissariaat-Generaal voor de Vluchtelingen en de Staatslozen (CGVS) hun asielkans.

Drie van de twaalf zijn intussen al achttien jaar oud, ondanks het expliciete engagement van de Belgische regering om minderjarigen op te vangen. Het gaat om drie kinderen die tijdens de procedure nog jonger dan achttien waren, maar intussen jarig zijn geweest.

Nochtans, in Duitsland werden de eerste minderjarigen eind oktober al ontvangen. Waarom het daar sneller kon, kon niemand gisteren uitleggen. “Op zich is die duurtijd niet zo verwonderlijk”, zegt Mieke Candaele, woordvoerster van Fedasil. “Dat het zo lang duurt, is puur aan de bureaucratie en de uitwisseling van gegevens te wijten.”

Voor deze twaalf kinderen kon dan wel een oplossing gevonden worden, feit blijft dat nog duizenden vluchtelingen in erbarmelijke omstandigheden op de Griekse eilanden vastzitten. Volgens staatssecretaris Mahdi toont het vooral dat ad-hocprocedures voor noodsituaties te lang duren. “Mensen zitten jaren vast in zo’n kamp en ja, dan trachten ze verder in Europa te raken via irreguliere routes”, zegt hij. “Dit toont nog meer aan dat het EU-migratiepact meer dan ooit nodig is. Procedures aan de grens waarbij het meteen duidelijk is wie vluchteling is of economische migrant en van daaruit snelle procedures om de mensen die dat nodig hebben op te vangen.”

De twaalf kinderen zullen vandaag verwelkomd worden op de luchthaven door vertegenwoordigers van Fedasil en de Internationale Organisatie voor Migratie (IOM), die ons land in Griekenland hielp bij de logistieke kant van de operatie.

De negen minderjarigen zullen naar drie oriëntatiecentra van Fedasil gaan, waar ze een voogd toegewezen krijgen. De drie achttienjarigen gaan dan weer naar het aanmeldcentrum Klein Kasteeltje en komen op die manier in het reguliere opvangnetwerk terecht. Concreet zullen zij dus naar een opvangcentrum gaan. De jongste van de groep, een twaalfjarig meisje, wordt toegewezen aan Minor-Ndako, een opvangcentrum voor minderjarigen binnen de integrale jeugdhulp. Zij zorgden voor een pleeggezin voor het meisje.

Eerder, voor de brand, ontving ons land al achttien jongeren uit de Griekse kampen. Volgend jaar zullen nog 150 andere vluchtelingen uit Griekenland naar ons land overgeplaatst worden. Daarvoor is de selectie nu volop bezig.