©  AFP

Spaans koningshuis ontkent dat koning Juan Carlos in ziekenhuis ligt met corona

Het Spaanse koningshuis heeft berichten tegengesproken als zou de voormalige Spaanse koning Juan Carlos I in Abu Dhabi in een ziekenhuis liggen, omdat hij besmet zou zijn met het coronavirus. Spaanse media hadden dat donderdag gemeld.

Bron: BELGA

De naar de Emiraten uitgeweken Juan Carlos zou volgens een aantal Spaanse media afgelopen week al zijn opgenomen. Het koningshuis heeft wel bevestigd dat Juan Carlos definitief niet met de kerst naar Spanje komt vanwege de pandemie.

Zijn mogelijke komst leidde tot verhitte debatten in de Spaanse politiek. Premier Pedro Sánchez heeft daarbij beklemtoond dat het de regering helemaal niet aangaat waar de gepensioneerde vorst de kerstdagen doorbrengt. Dat is volgens de sociaaldemocratische premier uitsluitend een zaak van het koninklijk huis. Juan Carlos is in opspraak geraakt over duistere transacties en betalingen. Afgelopen week nog betaalde een advocaat van hem in Spanje bijna 700.000 euro aan de belastingdienst om te voorkomen dat die Juan Carlos zou vervolgen wegens vermeende belastingontduiking in de jaren 2016-2018.

Een kerstbezoek van het omstreden voormalige staatshoofd zou mogelijk ook zijn zoon, koning Felipe VI, slecht uitkomen. Die houdt op kerstavond zijn jaarlijkse kersttoespraak en zijn vader zou dat kunnen overschaduwen.

Gezondheid

Juan Carlos regeerde Spanje van 1975 tot 2014. Hij trok zich om gezondheidsredenen als staatshoofd terug maar behield officieel wel zijn titel. Hij heeft medewerkers laten weten dat hij vanwege het coronavirus de feestdagen niet in Spanje viert. Juan Carlos vindt het beter “stabiel” in Abu Dhabi te blijven, omdat hij als 82-jarige kwetsbaar is.

Hij vestigde zich daar begin augustus nadat hij in opspraak was geraakt. Hij vertrok plotseling naar het buitenland omdat hij niet wilde dat hij zijn zoon koning Felipe VI tot last zou worden. Het duurde geruime tijd voor bekend werd dat hij in het Midden-Oosten was neergestreken. Hij verblijft daar naar verluidt op uitnodiging van zijn vriend Mohammed bin Zayed al-Nahyan, de kroonprins van Aboe Dhabi en machthebber in de Verenigde Arabische Emiraten.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer