Corona: Er is een communautaire kloof in het testen

De cijfers stijgen opnieuw, het Overlegcomité moet morgen bekijken wat ze precies gaan doen. Het ziet er niet naar uit dat er een drastische verandering komt, de mantra gaat dat het om strengere handhaving draait. Al weet men natuurlijk nooit hoe minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit) er precies in zit.

  • Wat ondertussen wel duidelijk is: de cijfers van het aantal besmettingen in Vlaanderen stijgen opnieuw, maar Wallonië en Brussel hebben een ‘testprobleem‘.
  • Dat zegt Bart Mesuere, bio-informaticus aan de UGent, vandaag in Knack. Hij stelt dat er onvoldoende getest wordt in het zuiden van het land. In Oost-Vlaanderen zit men aan 2.745 testen per 100.000 inwoners, in Vlaams-Brabant, de slechtste Vlaamse provincie, aan 2.012 testen.
  • In Brussel zit dat cijfer maar aan 1.547 testen per 100.000, in Luik komt men maar op 1.268 testen per 100.000 inwoners. De positiviteitsgraad bij die testen ligt dan ook uiteraard hoger: er wordt minder getest, en zijn het wel vaker besmettingen.
  • Het gaat daarbij vaker om sociaal zwakken, die niet getest worden. Dat maakt de bestrijding extra moeilijk, aldus de expert.
Meer