Celstraffen tot acht jaar voor ‘Makreel’-drugsbende

 ©  BELGAIMAGE

De correctionele rechtbank van Antwerpen heeft donderdag zware celstraffen uitgesproken in het grote drugsdossier ‘Makreel’.

jvt
Bron: BELGA

Het onderzoek legde de criminele organisatie bloot die als eerste de ‘switchmethode’ had toegepast om grote partijen cocaïne uit de Antwerpse haven te smokkelen. Vierentwintig beklaagden kregen celstraffen tot acht jaar opgelegd. Een crimineel vermogen van ruim acht miljoen euro werd verbeurd verklaard.

Bij de switchmethode wordt een partij cocaïne, die ons land binnenkomt via een Zuid-Amerikaanse container, nog op de kaai zelf razendsnel overgeladen in een Europese container. Die worden minder gecontroleerd dan de Zuid-Amerikaanse, wat het risico op inbeslagnames verkleint.

De organisatie kon hiervoor op de hulp van havenarbeiders rekenen die de containers naast elkaar zetten op een plek uit het zicht van de camera’s. Zij werden daarvoor vorstelijk vergoed: bij een van de havenarbeiders werd ruim 1 miljoen euro cash aangetroffen.

Na de switch werd de Europese container met de drugs opgehaald door een transporteur van de organisatie. Die reed ermee naar een veilige plek waar de cocaïne uit de container werd gehaald.

De aanklager had respectievelijk tien, twaalf en negen jaar cel gevraagd voor kopstukken Ronny L. , alias ‘De Lange’, Abdelilah E.M. (‘Black’) en Jimmy H. (‘Kleine Vis’).