Direct naar artikelinhoud
Coronavirus

EU-landen beginnen op 27, 28 en 29 december te vaccineren

EU-landen beginnen op 27, 28 en 29 december te vaccineren
Beeld Pexels

De EU-landen beginnen op 27, 28 en 29 december met vaccineren. Dat heeft voorzitter Ursula von der Leyen van de Europese Commissie bekendgemaakt. “We beschermen onze burgers samen”, twittert ze. 

en

De commissie wil het vaccin van Pfizer en BioNTech binnen twee dagen toelaten op de Europese markt, als het Europees Geneesmiddelenbureau het maandag inderdaad goedkeurt. Vanaf Tweede Kerstdag worden de vaccins vanuit België en Duitsland, waar ze worden gemaakt, over de EU-landen verspreid.

Het ongeduld in Europa groeit, nu onder andere de Amerikanen en Britten al met inenten zijn begonnen. De EU hamerde steeds op zorgvuldigheid, maar onder meer Duitsland drong aan op grotere voortvarendheid.

Eerder gaf onze regering al te kennen dat ons land mogelijk al 5.000 mensen zal kunnen vaccineren met het vaccin van Pfizer en Biontech voor het einde van het jaar, nadat Pfizer een “symbolische levering” van 10.000 vaccins had beloofd. Aangezien twee dosissen nodig zijn, betekent dat dat je 5.000 mensen kan vaccineren.

“Dat is een klein aantal woon-zorgcentra waar je, bij wijze van eerste opening van de campagne, de inentingen kan toedienen. Dat is geen grote groep en ik zeg dat natuurlijk onder voorbehoud dat de belofte die Pfizer hier doet ook kan waargemaakt worden”, aldus minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (sp.a).

De minister benadrukte ook dat dit weinig zal veranderen aan de essentie van de Belgische vaccinatiestrategie. “De essentie van onze strategie is dat we in januari de vaccinatie uitrollen bij de meest prioritaire doelgroep. Dat zijn mensen die verblijven in woon-zorgcentra, in andere collectieve zorginstellingen, het personeel dat daar werkt en vrijwilligers. Dat is al een zeer grote groep.”

Volg alle ontwikkelingen rond het coronavirus in onze liveblog

Twitter bericht wordt geladen...