Ons land kan vanaf 27 december al beginnen vaccineren: “Als de eerste symbolische levering op tijd klaar is”

 ©  Photo News

Eerder vandaag kondigde de Europees Commissievoorzitter Ursula von der Leyen aan dat vaccinaties in de Europese Unie van start kunnen gaan op 27 december. Aanvankelijk was het niet duidelijk of ons land dat ook zou kunnen doen, maar minister van Volksgezondheid Vandenbroucke bevestigde dat nieuws donderdag.

“België is klaar. Als Pfizer een eerste symbolische levering gelijk kan verdelen in alle Europese landen, dan zullen wij onmiddellijk na Kerstmis dat signaal van hoop kunnen geven. Begin januari kan dan echt de campagne uitgerold worden”, kondigde de minister van Volksgezondheid aan in de Kamer. Vanaf 27 december zouden de eerste mensen dus ingeënt kunnen worden met het coronavaccin.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Generale repetitie

Op verschillende plekken in ons land werden donderdag oefeningen uitgevoerd met fictieve vaccindosissen. Die ‘dry run’ moet helpen om een gestandaardiseerd model voor het transport en de opslag van het vaccin te kunnen ontwikkelen. Onder meer in het Universitair Ziekenhuis Saint-Luc in Sint-Lambrechts-Woluwe werden valse vaccins gebracht. Die worden op droog ijs geleverd aan een temperatuur van ongeveer -40 graden. Nadien gaan ze meteen een speciale vriezer in waar ze op een temperatuur van -75 graden worden bewaard. Indien de vaccins klaargemaakt worden om toegediend te worden, gaan ze eerst naar een andere koelcel, waar het tussen 2 en 8 graden is. In die koelcel ontdooien ze eerst gedurende drie uur, waarna ze op de juiste temperatuur zijn. Eenmaal ze dus vloeibaar zijn, kunnen ze klaargemaakt worden voor transport naar, in het eerste geval, de woon-zorgcentra en rusthuizen.

Ook in woon-zorgcentra wordt er daarom ook al geoefend. In het woon-zorgcentrum Hof van Arenberg in Duffel zijn donderdag honderd fictieve dosissen geleverd van het coronavaccin van Pfizer. Na afloop van de testronde zullen de coördinatoren terugkoppelen naar de taskforce. Na goedkeuring door de Interministeriële Conferentie kunnen de procedures naar alle actoren uitgestuurd worden.

(lto)

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen