Een MUG-team stabiliseerde het slachtoffer en bracht hem over naar het UZA in Edegem ©  MARC HERREMANS

Arbeider wordt geplet in grijper van kraan in Hemiksem

Hemiksem -

Bij het betonbedrijf Jacobs, in de Herbekestraat in Hemiksem, is een 57-jarige arbeider donderdagmiddag levensgevaarlijk gewond geraakt. De man kwam vast te zitten in een grijper van een kraan bij het lossen van een schip.

Bij Jacobs Beton, dat net naast de Schelde in Hemiksem ligt, was een Nederlands schip aangemeerd. De lading kiezelsteentjes werd met een grote kraan leeggemaakt.

Toen het laadruim van het schip bijna leeg was en een arbeider bezig de resterende kiezelsteentjes bij mekaar bracht met een bobcat, liep het mis. De arbeider stond in het ruim toen de machinist de grijper van zijn kraan opnieuw liet zakken.

Wat er dan precies is gebeurd, wordt nog volop onderzocht door de politie en de dienst Toezicht op het Welzijn op het Werk, maar vast staat dat het slachtoffer met zijn lichaam tussen de beweegbare delen van de grijper is terechtgekomen en deels geplet raakte.

Twintig meter dieper

Toen de kraanman merkte dat er iemand was opgeschept, liet hij zijn grijper zakken. Een mugteam kwam ter plaatse om het zwaargewonde slachtoffer de eerste zorgen toe te dienen en hem te stabiliseren.

Om de man uit het laadruim te kunnen evacueren, werd de brandweer in bijstand gevraagd. “De bodem van het ruim lag al gauw twintig meter dieper dan de begane grond op de kaai. We hebben een brancard vastgemaakt aan een ladderwagen en die vanuit de lucht laten zakken in het laadruim. Zo kon het slachtoffer veilig worden geëvacueerd”, zegt officier Jan Anné van brandweerzone Rivierenland.

De kraanman was diep onder de indruk van het drama en moest worden opgevangen. tdk

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER