Direct naar artikelinhoud
MediaJaaroverzicht

Martine Tanghe spreekt nog één keer het VRT-jaaroverzicht in: ‘Mijn moederhart brak’

Martine Tanghe spreekt nog één keer het VRT-jaaroverzicht in: ‘Mijn moederhart brak’
Beeld VRT

Een kleine twintig dagen na haar laatste nieuwsuitzending met meer dan twee miljoen kijkers, heeft de pas gepensioneerde Martine Tanghe mee aangeschoven aan tafel bij De Afspraak. Het nieuwsanker op rust sprak het het jaaroverzicht van de VRT-nieuwsdienst in.

Uiteraard voert de coronacrisis de boventoon in het overzicht. “Mensen kunnen de term niet meer horen, maar willen het wel weten. Ik kan me in mijn meer dan 40-jarige carrière niets voor de geest halen dat zo hard ingrijpt als corona. Ons leven is gewoon veranderd. De manier waarop we omgaan met elkaar. We doen nu dingen of laten dingen, die we een jaar geleden niet hadden kunnen voorstellen”.

Nog voor het coronavirus in ons land opdook, was er bij Tanghe (65) al ongerustheid. “Eerlijk gezegd hield ik in maart, toch mijn hart vast toen de skiërs vertrokken.  Komt dat wel goed”, dacht ik toen. “Ik hoorde mezelf in de uitzending zeggen dat de politici zeiden dat er geen reden was voor paniek, maar ik voelde me er toch wat ongemakkelijk bij”.

Tanghe stelt vast de coronacrisis de armoede in ons land serieus in de hand heeft gewerkt. In een fragment van Karrewiet was te zien hoe een jongen tegen z’n moeder zei dat hij hoopte “op beetje meer geld, omdat het eten bijna op is”. “Zoiets houd je in ons land toch niet voor mogelijk”, liet Tanghe optekenen. “Mijn moederhart brak”.

Het VRT NWS-jaaroverzicht - ingesproken door Martine Tanghe - is te zien op maandag 28 december op Eén, na Thuis.  

Als toegift herhaalde Tanghe  op het eind nog eens de zin waarmee ze haar laatste nieuwsuitzending mee afsloot: “Hou het veilig, hou vol, het komt allemaal goed.”