Glascentrale vindt geen personeel: “Overname van ander bedrijf was enige oplossing”

© loh

Een personeelstekort oplossen door het bedrijf van een concurrent over te nemen. Dat is wat Wim Van Kerckhove (48) noodgedwongen deed om de opdrachten van zijn eigen bedrijf te kunnen blijven uitvoeren.

Karen Verhulst

Al maanden zoekt de zaakvoerder van Glascentra Bavikhove naar geschikt personeel om in zijn bedrijf aan de slag te gaan. Vacatures bij alle interimkantoren en aankondigingen in kranten: niets helpt. Dus nam Van Kerckhove zijn concurrent Algemene Glaswerken Callewaert nv uit de Hendrik Consciencestraat in Harelbeke over, inclusief rollend materieel, klanten en zes personeelsleden.

Vooral om dat laatste was het hem dus te doen. “Het liep echt de spuigaten uit. Het voorbije jaar alleen al moest ik twintig tot dertig opdrachten weigeren. Gewoon omdat ik geen personeel ter beschikking had om ze uit te voeren. Ik zag zo twee miljoen euro omzet verloren gaan.”

Het gaat nochtans goed met de firma uit de Haringstraat. Van Kerckhove voert als zaakvoerder van het twintigkoppige bedrijf zelf nog alle onderhandelingen met klanten, en dat loont. “De voorbije jaren haalden we enkele mooie projecten binnen. Denk aan de Ghelamco Arena in Gent, het Regenboogstadion in Waregem, het tribunegeouw op de Hippodroom in Waregem en het voetbalstadion in Oostende.”

Maar de laatste maanden moet Glascentra Bavikhove steeds vaker opdrachten weigeren, gewoon omdat er onvoldoende personeel was voor de grote werven.

Het is niet zo dat er de voorbije jaren niemand aan de slag ging in het glasbedrijf. Maar niemand houdt het langer dan een paar weken vol, waardoor het stilaan een knelpuntberoep wordt. “Het is een zware job: ‘moeilijk, veel, ver en hoog’, zeg ik altijd. Het glas dat wij in ramen plaatsen, weegt veel. En je kan je snel kwetsen. Bovendien moeten we soms ook naar werven in bijvoorbeeld Luxemburg en werken we op werven waar je soms op tientallen meters met een kraan in de lucht moet om het glas te kunnen plaatsen”, zegt Van Kerckhove. “Die combinatie spreekt niet veel mensen aan.”

Onderwijshervorming

De zaakvoerder lost zijn personeelstekort nu op een creatieve manier op. Maar op lange termijn is het probleem nog niet opgelost. “Andere sectoren in de bouw ervaren dezelfde problematiek. Schilders, schrijnwerkers, ... : je vindt ze amper nog”, zegt Van Kerckhove. “Velen lossen het op met buitenlandse krachten, maar die mensen zijn niet goed in dit soort precisiewerk. Bij ons moet je elke dag iets anders doen, dat loopt niet goed af met mensen die de job en de taal niet gewoon zijn”, zegt Van Kerckhove die vindt dat er iets structureel moet veranderen. Een hervorming, maar de net goedgekeurde onderwijshervorming ziet hij als een gemiste kans. “Laat de jongeren toch een stiel leren. Velen vergeet dat je met dit soort werk veel meer verdient dan met een bureaujob.”

Wie interesse heeft in een job in de glassector, mag contact opnemen met het bedrijf. “Hier moet je geen klassieke opleiding volgen. Het werk leren, dat doe je door mee te gaan naar de werf”, besluit Van Kerckhove.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen