Geen straf voor jongeman die inschrijving aan hogeschool vervalste: “Hij had schrik voor zijn moeder”

Illustratie. © Shutterstock

1 / 2
thumbnail:  
thumbnail: Illustratie. 

Een 25-jarige Torhoutenaar is in de Brugse rechtbank schuldig bevonden aan schriftvervalsing. De rechter legde hem evenwel geen straf op.

Arne Franck

Door een gebrek aan studiepunten kon A.B. zich niet langer inschrijven bij de hogeschool Vives. De jongeman durfde dat niet te vertellen aan zijn moeder en fabriceerde in januari 2019 een vals inschrijvingsattest zodat het kindergeld uitbetaald bleef worden. Toen de vervalsing twee maanden later aan het licht kwam, moest de moeder de ontvangen uitkeringen terugbetalen.

“Hij pleegde de feiten enkel uit schrik voor zijn moeder. Het was niet zijn bedoeling om ten onrechte kindergeld te innen”, pleitte meester Geert Lambert. “Ik ben geen slechte persoon, maar wou mijn moeder niet teleurstellen”, stelde A.B. zelf.

Het parket drong aan op een werkstraf, maar meester Lambert vroeg met succes de gunst van de opschorting. Hij verwees onder meer naar het schuldinzicht en blanco strafblad van zijn cliënt. A.B. zette ook definitief een punt achter zijn studies en vond intussen een job. Vives kreeg een symbolische euro schadevergoeding toegekend.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen