Uitzondering op avondklok voor paardeneigenaars op Oudjaar

SINT-TRUIDEN -

Wie paarden of andere dieren in een weide heeft staan kan een bij het stadsbestuur een attest aanvragen waarmee ze op oudejaarsavond van 31 december op 1 januari, ondanks de nachtklok, tot 2u 's nachts bij hun dieren mogen blijven. Het is een voorzorgsmaatregel want er geldt een algemeen verbod op vuurwerk.

Volgens de geldende coronamaatregelen is het nog tot en met minstens 15 januari uitdrukkelijk verboden om vuurwerk af te steken. “Toch moeten eigenaars van paarden of dieren die buiten in een weide staan de mogelijkheid hebben om te gaan kijken hoe het ’s nachts met hun dieren gaat indien er toch knallen of andere vormen van overlast zijn. Door de geldende avondklok voorziet het stadsbestuur hier een uitzondering op de regel op oudjaar,” zegt schepen van Dierenwelzijn Ingrid Kempeneers..  

Op de website van de stad Sint-Truiden kunnen de eigenaars een formulier aanvragen. Met dat formulier op zak kunnen ze, indien nodig, op oudjaar na middernacht naar hun dieren gaan kijken, aangezien het een essentiële verplaatsing is in kader van de zorg.”

Het attest geldt in principe alleen voor het grondgebied van Sint-Truiden, maar er zijn natuurlijk paardeneigenaars die een weide hebben buiten de gemeentegrenzen. “We zullen daarom de omliggende politiezones op de hoogte brengen van het bestaan van ons attest”, legt burgemeester Veerle Heeren uit.